Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първият конкурс на НСП излъчи победител

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: novasocalnapoezia.eu

Победител в първия конкурс на електронното списание „Нова социална поезия“ е Людмила Калоянова. Тя от години живее и работи в Съединените щати, в Питсбърг, Пенсилвания. Нейната стихосбирка Anadromоus (2017) беше представена тази есен на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол, откъдето авторката е родом.

Конкурсът „преся“ участниците в дълга и къса листа, като стихотворенията на авторите от дългата ще бъдат публикувани в януарския брой на сп. "Нова социална поезия", а тези от късата получиха екземпляр от Антологията на Нова социална поезия с автографи от журито и редколегията на списанието. Председател на журито беше поетът Златомир Златанов и членове Александър Николов, Венцислав Арнаудов, Кирил Василев, Красимир Кавалджиев, Кристофър Бъкстон, Марко Видал, Томас Хюбнер. Те избраха Людмила Калоянова сред около 100 участници и 300 стихотворения. Стихотворението й "Ийст Ривър" ще бъде преведено на английски, испански, френски и немски език и ще бъде публикувано в литературните блогове La Tortuga Búlgara и Mytwostotinki.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02