Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първият конкурс на НСП излъчи победител

БНР Новини
Снимка: novasocalnapoezia.eu

Победител в първия конкурс на електронното списание „Нова социална поезия“ е Людмила Калоянова. Тя от години живее и работи в Съединените щати, в Питсбърг, Пенсилвания. Нейната стихосбирка Anadromоus (2017) беше представена тази есен на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол, откъдето авторката е родом.

Конкурсът „преся“ участниците в дълга и къса листа, като стихотворенията на авторите от дългата ще бъдат публикувани в януарския брой на сп. "Нова социална поезия", а тези от късата получиха екземпляр от Антологията на Нова социална поезия с автографи от журито и редколегията на списанието. Председател на журито беше поетът Златомир Златанов и членове Александър Николов, Венцислав Арнаудов, Кирил Василев, Красимир Кавалджиев, Кристофър Бъкстон, Марко Видал, Томас Хюбнер. Те избраха Людмила Калоянова сред около 100 участници и 300 стихотворения. Стихотворението й "Ийст Ривър" ще бъде преведено на английски, испански, френски и немски език и ще бъде публикувано в литературните блогове La Tortuga Búlgara и Mytwostotinki.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Една провинциална болница" – искрен документ за времето на пандемия у нас

"Една провинциална болница" е филм, който ни връща към близкото ни минало, когато дните ни преминаваха под страха от заразяване, когато колкото и да се пазехме зад маски, толкова навярно и се разкривахме чрез тях. Точно тогава, когато искахме да сме заедно, а все далечни трябваше да си бъдем. Но само в разстоянието, не и в чувствата. Действието в..

публикувано на 01.04.23 в 09:20

"Моменти и настроения" на Велислава Гечева

В галерия "Стубел" се представя първата самостоятелна изложба на това място на художничката Велислава Гечева, едно от интересните имена в съвременното изкуство.  Изложбата има заглавие "Моменти и настроения", като в тези близо 20 голямоформатни платна се виждат ситуации и случки от ежедневието, но превърнати в ярка, мощна живописна енергия...

публикувано на 31.03.23 в 16:38

"Среща на поколенията в Царевград Търнов"

"Среща на поколенията в Царевград Търнов" има своето пето издание на международния майсторски клас за цигулка, виола и контрабас.  Сдружение "Силания", със съдействието на Община Велико Търново, организира майсторските класове с участието на проф. Йосиф Радионов – цигулка, виола, и Калоян Трифонов – контрабас. Корепетитори: Зорница Радионова и..

публикувано на 31.03.23 в 16:10

Най-високата точка – Вертекс в галерия "Ракурси"

Респектираща е творческата биография на един млад художник, един артист, който е преминал през галерии и международни форуми във Франция, Белгия, Германия, Канада и сега работи и живее повече в София. Галерия "Ракурси" представя самостоятелна изложба – живопис на Елица Баръмова-Барамо, със заглавие "Най-високата точка – Вертекс". Изложбата включва 21..

публикувано на 31.03.23 в 14:10

Осем дни театрален празник в Габрово

От 2 до 9 април Габрово е домакин на Международния фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл. Организатор е Драматичният театър "Рачо Стоянов". Фестивалът е създаден през 1998 година и се провежда всяка нечетна година. Досега той се наричаше Фестивал на комедийния спектакъл, но от това издание организаторите разширяват обхвата му с желанието..

публикувано на 31.03.23 в 13:35