Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден на Дарина Такова

събота, 29 декември от 20 часа

Снимка: Кирчо Стоичков
„Аз съм винаги един млад човек, емоционално млад човек. За мен годините са без значение. Просто едни цифри, които са извън измерването на моите лични житейски ритми“ – казва Дарина Такова и с възторг, щастие и огромно чувство за хумор разказва за сценичните си срещи, за предложенията и постигнатите триумфи.

„Спомням си че бях четири, пет годишна и ходех на френска детска забавачница. Учителката извика специално родителите ми, за да им каже, че детето има звънче в гърлото си, но е много свито и че когато пеем всички заедно, това се чува, но когато трябва да изпея нещо отделно, се притеснявам. След това в детския хор отново чуха това звънче в гърлото ми и ми дадоха да пея едно соло в песничката на Моцарт „Мой малък принце заспи“. Това е началото на моята кариера, защото тогава другарката Кисимова извика родителите ми и им каза „Трябва да направите всичко възможно това дете да пее, защото в гърлото й има не злато, а долари“. (смее се) Защото тогава доларите бяха на мода и който ги имаше можеше да пазарува в Кореком. И когато гласът мутира, и стана време да започна своето обучение, и пак по щастливо стечение на обстоятелствата наша съседка беше близка с Льоли Даскалова – моята първа учителка. Тя ме подготви, влязох в музикалното училище, после в Консерваторията и така се започна. Един живот посветен на музиката, защото аз не само пеех, но свирих и на пиано, учех солфеж, и това не беше задължение, а беше страст за мен. Така от малкото дете, през тийнейджъра, който се молеше да умре тогава, когато трябваше да излезе на продукция, за да не пее, през момичето, което се спъваше и падаше на път към сцената се превърнах в един от най-хладнокръвните оперни артисти“.
Вече съвсем спокойно коментира и внезапния край на успешната си кариера.
„Всичко е било един интересен филм, защото аз живеех моята кариера, гребейки с пълни шепи, забавлявайки се много. Аз не познавам, оглеждайки се, други хора, които толкова жизнерадостно да са изминали този път. Има хора със супер успешни кариери, които са свързани със страдания, с алкохол, с дрога, с антидепресанти. Слагайки нещата на везната напрежението е много по-голямо. При мен беше само купон. Голям купон, голямо щастие, с много преживявания, с много празници, с много приятелства, които продължават и до днес. Една щастлива кариера. Затова съм благодарна на съдбата, че ме спря в пика на кариерата ми, това ,което малко певци могат да направят – да кажеш „Аз съм изживял всичко в този свят, сега ще намеря сили да спра, за да остане само хубавото“. Ако бях останала до този момент вече щях да съм в дълбока депресия. Може би нямаше да преживея да нямам същите ангажименти, да не съм предпочитана пред по-млади и чаровни актриси или да съм принудена хонорарът ми от една цифра да падне драстично и аз да нямам право на избор, защото иначе ще бъда принудена да остана вкъщи, както се случи с много, много стойностни, истински колеги, които тази машина на този пазар остави вкъщи. Така аз се оказах богоизбрана, защото сложих и последната перла от големите театри в короната си – Метрополитън и седмица след това отидох в Антверпен, където претърпях тази операция“.
В кои театри и кои роли е изпълнявала Дарина Такова ще научите в събота, между 20.00 и полунощ.
Но освен това ще чуете знакови арии от репертоара ѝ, както и оперни фрагменти с нейно участие от:
Джоакино Росини
• „Танкред“ – в ролята на Аменаиде
• „Семирамида“ – в заглавната роля
• „Жената от езерото“ – в ролята на Елена
• Джузепе Верди – „Луиза Милер“ –в ролята на Луиза



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05
Камелия Тодорова с Емет Коен трио на Банско джаз фестивал

Всички в джаза

Под наслова "Всички в джаза" от 3 до 10 август  за 27-и път се провежда Банско джаз фестивал. Тазгодишното издание включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители. Гости от 18 страни и 23 концерта на 135 артисти радват публиката. Специално създадени за Банско джаз фестивал международни проекти и колаборации, като този на “Емет Коен трио” (САЩ), ще..

обновено на 07.08.24 в 11:05

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11