Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 години от излъчването на първата радиопиеса

БНР Новини

Голямата награда на конкурса на списание „Летец“ през далечната 1938 г. получава пиесата „Крилата помощ“. Нейни автори са Ангел Каралийчев и Матвей Вълев. На 26 декември същата година пиесата се излъчва на живо от Варненското радио. Именно от тази дата започва и живота на радиоизкуството в България.
Преди пет години беше създаден специален радиоспектакъл-пърформънс, който възстанови в ефир първото излъчване на радиопиесата. Използвани бяха на живо ретро звукови ефекти. Инсценирането на живото излъчване беше пресъздадено от Асен Аврамов в ролята на режисьор, а Явор Гърдев, Георги Михалков, Георги Тенев и Николай Ламбрев бяха разпределени в главните роли.
В мина „Орлово гнездо“ избухва пожар. Вътре има десетки миньори, заплашени със смърт. На помощ идват спасителните операции на летците, които с хеликоптери извозват ранените и доставят пожарогасителни материали.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.