Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Те говорят на родопски

Снимка: БГНЕС

Те са на 80 и повече години и местният диалект е техният поглед, разбиране и изразяване на всичко, което среща и сътворява човек в земния си път. Тези след тях „владеят“ майчиния говор, но говорят най-вече на съвременния книжовен български език, а най-младите … разбират и се разбират с бабите и дядовците си, но вече мислят и осмислят света през  общобългарския литературен език. За щастие все повече хора в „активна възраст“ осъзнават неповторимата красота, богатство и мъдрост на старинния родопски диалект и преоткриват корените си, вплетени в мелодията, образите, историите и поезията му. Много са и почитателите на Родопите без кръвна връзка с този край на страната ни. Слава богу, има и родопчани, които не само милеят за родния говор, но и творят на него с усмивка, но и с истинско преклонение пред красотата и богатството му. С радост ви срещаме с двама от тях - сърцати, талантливи и достойни, а и „мложку зевзеклии“. Смехът, изкуството, сцената и словото са тяхно призвание, любов и изява. Те са Веселина Бабаджанкова и Ангел Шеев – Шею.
• Да сурнеш късмета и берекета – откъде идва думата „сурва“ разказва проф. Славка Керемидчиева – от фонда на предаването в годината на 25-ия му юбилей
• „Благи думи за новата година“ – слушателски предложения за дума, която да „ориса“ новата година


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Милен Георгиев и билките Дяволски нокът (вляво) и Лопен

Дяволският нокът от Африка и един голям наш учен

Тази година наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в науката се присъждат за дванадесети път. Един от учените, които се открояват сред призьорите в единадесет категории е носителят на наградата в областта на природните и инженерните науки доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН –..

публикувано на 04.06.20 в 17:05
Доц. д-р Спас Ташев и арх. Ивелин Любенов (прави), Румен Василев и Румен Леонидов (седнали)

Възможно ли е Възраждането без масоните

Възраждането ни не е случаен процес. То е следствие от замисъла на множество лица и личности, обединени от националната ни идея, от българското. Резултати от дейността им днес са видими, но не са видими връзките им с авторитетите по онова време в Руската и Османската империя, в западноевропейските държави. Тези невидими контакти ни изглеждат невъзможни,..

публикувано на 03.06.20 в 17:17

Когато героите „проговорят“

Много ни се иска да ги видим оживели, присъстващи във времето ни, осветяващи мрачината на лутанията и терзанията ни със своите мъдри прозрения и напътствия… Изкуството – и особено театърът и киното – е магията, чрез която това може да се случи… Какво обаче се получава, когато героите проговорят? Кога магията се задейства и кога се превръща в бутафория?..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

През мерника на обектива

Едно животно можеш да убиеш само веднъж, но можеш да го снимаш много пъти – тази истина води в природата много хора. Те могат да идат в гората, в полето или край водоема понякога без въдица или пушка, но винаги носят фотоапарат. Тази седмица ще се срещнете само с някои от тези хора, за които фотоловът е страст, по-силна от всяка друга. Свои истории..

публикувано на 01.06.20 в 13:16

162 години българско просветно и културно средище в Болград

Толкова се навършват тази година от създаването на прочутата Болградска гимназия „Георги С. Раковски“ в Одеска област, Украйна, където живеят хиляди потомци на някогашните български преселници в Бесарабия. Възпитаниците на престижното училище в момента са 493-ма и броят им нараства, въпреки че като цяло числото на постъпващите в учебните заведения в..

публикувано на 30.05.20 в 13:05