Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За свободата да мислиш

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

„Свободно поетическо общество“ е електронно списание, което съществува вече близо две години. За това време налице са вече десет броя. Малкият екип от млади ентусиасти, които го списват включва Александър Христов, Белослава Димитрова, Марианна Георгиева, Зорница Гъркова, Владимир Полеганов. На Софийския литературен фестивал списанието беше представено в разговор с публиката. Редакторите показаха не само как изглежда то на екрана, но и хартиено издание, в което са подбрани материали от различните броеве на „Свободно поетическо общество“, което е в ограничен тираж. То се разпространява безплатно, като целта е повече хора да се запознаят с целите, облика и авторите на списанието. Редакторите разказаха историята му и как то държи на традицията в лицето на старото Свободно поетическо общество с участието на Ани Илков, Владимир Левчев, Ирма Димитрова, Едвин Сугарев, Румен Леонидов. Те подчертаха, че списанието мисли поетическото далеч отвъд поезията, като посочиха, че то обхваща широки полета на изкуството, но също на публицистиката и науката, както и това, че не се занимава пряко с актуалните събития, а ги мисли в по-дълбока и разширена перспектива. В този смисъл броевете могат да бъдат четени без съдържанието им да остарява. Беше акцентирано върху отделни броеве, както и върху качения архив на самиздатските списания „Мост“ и „Глас“. В изказването си Ани Илков изрично подчерта, че редакторите са талантливи писатели и поети, които са постигнали това да създадат ново лице на платформата „Свободно поетическо общество“ и изрази увереност в успешното развитие на електронното списание занапред, като подкани усилията на младите хора да бъдат подкрепени. А каква по-голяма подкрепа от четенето?
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32