Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбите през изминалата 2018 година

БНР Новини
Мария Василева
Снимка: БГНЕС

2018-а несъмнено беше година, богата на културни събития и провокиращи, запомнящи се изложби. Пред радио „Христо Ботев“ изкуствоведът и куратор Мария Василева направи обзор на изминалата 2018 и коментира най-важните събития през годината. Темите, върху които тя разсъждава, бяха свързани с Бронзовата къща на Пламен Деянофф, предстоящото участие на България във Венецианското биенале и изложбата на Ода Жон в Националната галерия. Като някои от най-важните арт пространства в столицата, организиращи интересни събития, Василева спомена галерия „+359“ (или Водната кула в Лозенец), галериите Swimming pool, „Кредо бонум“ и One Monev, както и Института за съвременно изкуство. Като собственик на галерия „Структура“, която наскоро навърши 1 година, тя коментира и едни от най-успешните и посещавани изложби там – „Животът е песен“ на Алла Георгиева и общата изложба „Структури на мисълта“ с куратор Валтер Зайдл. През месец декември се откри и последната изложба за 2018 в „Структура“, озаглавена „Natura naturans/Природата на изкуството“, която продължава до 2 февруари. В нея участват известни и утвърдени немски художници като Норберт Биски, Михаел Зайлщорфер, Алисия Кваде, Анете Келм, Флориан Майзенберг, Олаф Николай, Йоринде Фойгт. Както подсказва заглавието, основната тема на изложбата е за природата, която има важна роля, освен в изобразителното изкуство, и в литературата, философията, науката. Партньор на проекта е Гьоте-институт.
Освен, че направи оценка на изминалите през 2018 изложби, Мария Василева разкри някои от бъдещите проекти на галерия „Структура“, което безспорно би провокирало интереса на всеки зрител, интересуващ се от съвременно изкуство и такъв тип събития. На галерията само можем да пожелаем още много успехи и силни изложби – сигурни сме, че и през новата година те ще бъдат такива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17
 Дефиле на участниците

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария" . Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и..

публикувано на 12.07.24 в 09:54

Връчиха наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024"

Преди дни Салонът на българската култура и духовност в Чикаго официално връчи Грамотите и наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024".  Конкурсът "Изящно перо" е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салона за българска култура и..

публикувано на 11.07.24 в 17:30

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04

Изкуството в градска среда и слоновете в стаята

С изразът "слонът в стаята" на английски наричат темите, които по някаква причина остават необговорени и мълчаливо доминират разговора. Такива теми невинаги могат да бъдат облечени в думи, но пък добре захранват изкуството с нужното вдъхновение, а и винаги има нужда точно те да бъдат адресирани. "Девет слона" е лятна програма за изкуство в..

публикувано на 11.07.24 в 15:30