Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приказки за сънищата

БНР Новини
Хипопотам
Снимка: pixabay

Честита Нова Приказна Година от „Ранобудно петленце“! Пожелаваме Ви да сте здрави, засмени и все така да обичате приказки! Знаете, деца, че след празници ни е мързеливо и ни се спи повече от друг път. Ето защо в седмицата от 7 до 11 януари сме избрали за Вас приказки за сънищата.

Знаете ли „Къде спят сънищата“? Ако нямате никаква идея, чуйте в понеделник, на 7 януари, приказката на Магдалена Манчева.

Дали трамваите могат да сънуват, как мислите? Ние се сещаме за един такъв, само че син трамвай, на който му се присънвали чудесни трамвайни сънища. Във вторник, на 8 януари, се събудете с „Приказка за сънуващия трамвай“ на Румен Шомов.

Един хипопотам сънувал чуден сън, но когато се събудил, той се огледал наоколо и останал поразен – както и преди лежал в една мръсна локва, а само преди минута бил на съвсем друго място… Така е, деца, защото хипопотамът не знаел какво е сън! Африканската „Приказка за съня“ ще Ви разсъни в сряда, на 9 януари.

В четвъртък, на 10 януари, е време за истории, написани от деца. Този път въобще нямаме намерение да Ви подсказваме какво е „Шушу“. Може да е крокодил, може и да е шаран, а може би е шал.

В петък, на 11 януари, ще чуете приказката „Страшната котка“, в която един много досаден воден дух неочаквано срещна мечка.

„Ранобудно петленце“ слушайте в 7 без 10 часа по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00