Ранобудно петленце

Всяка делнична сутрин от 6.50 до 7.00 часа

Произведения от българската и световната класика, както и от съвременни автори, пишещи за деца. Веднъж седмично звучат и приказки, написани от деца.

Публикации

Приказките в „Ранобудно петленце“ от 23 до 27 октомври

Кой е казал, че змейовете са страшни? Няма нищо подобно! Дори обичат чай! Магьосникът Фуджисан ще ви разясни някои неща около змейския характер в английската приказка „Магьосникът и змеят“. Слушайте я в понеделник, на 23 октомври , точно в 7 без 10 часа по..

публикувано на 22.10.17 в 09:05

Приказки „Ранобудно петленце“ от 16 до 20 октомври

Имаше някога едно джудже с дълга бяла брадичка и алена шапчица… Така започва приказката в понеделник, 16 октомври , когато смятаме да ви събудим с „Цар Безсънко“ на Светослав Минков. Сутрините през октомври са студени. Събудете се, деца, с топъл чай и с..

публикувано на 15.10.17 в 09:05
Азорските острови

Пет нови приказки в „Ранобудно петленце“ през октомври

Далеч оттук, през девет планини в десета, някъде между Европа, Африка и Америка се намират девет вулканични острова, наречени Азорски. Там растат сочни ананаси, сладко грозде, познати и непознати цитруси. Слушали ли сте някога приказки от това райско..

публикувано на 10.10.17 в 16:10

10 нови приказки в „Ранобудно петленце”

С идването на първа пролет и щъркелите дойдоха и десет нови приказки в редакцията на Детското.БНР. Пет долетяха от Япония, една от Китай, три от Киргизстан, в Централна Азия, и една от Полша. Те ще ви срещнат с момчето с вълшебната четка Ма Лианг, с юнака..

публикувано на 21.03.17 в 16:00
 Сибирска шейна, теглена от северни елени

Премиера в „Събуди ме с приказка“ – от Индия до далечния Север

От 17 до 28 октомври ще си направим дълго приказно пътешествие. Ще пътуваме от Индия, през Персия, чак до далечния Север и ще отидем при племето коряки, които живеят на полуостров Камчатка. Знаете ли откъде идват изразите „Я камилата, я камиларят“ и..

публикувано на 16.10.16 в 09:05

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Пет забавни истории за шапки, кокошки, маймунки, момчета и кукли

През тази седмица ще имаме удоволствието да ви събуждаме със забавни истории, които още от сутринта ще те усмихват и ще те карат да бъдеш весел до края на деня. Написани са от най-добрите английски разказвачи на приказки. Още в понеделник ще научите как..

публикувано на 14.12.14 в 10:30

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Морски приказки от цял свят

В седмицата от 20 до 24 октомври ще се пренесем в чудния и необятен морски свят. Ще разберем как една вълшебна рибка попада в ръцете на двама братя и защо единият е възнаграден щедро, а другият остава наказан. Ще отидем и до далечните шотландски брегове...

публикувано на 17.10.14 в 16:30

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Малки жабешки истории

Тази седмица (от 6 до 10 октомври) ви предлагаме да научите интересни неща за живота за жабите. Ще разберете за какво се карат жабите, как изглежда жабешкото бунгало и къде изчезва отвреме-навреме… А знаете ли защо жабите говорят толкова много? Защото по..

публикувано на 05.10.14 в 10:30

Маймунски истории

В първите три дни на седмицата ще ви събуждане всяка сутрин с древноиндийски истории за... маймуни. Деня на сватбата на дъщеря си, един цар обявил за празник в цялото царство. Единствено градинарят на царската градина нямал право на почивка. Той обаче се..

публикувано на 15.06.14 в 09:35

Приказен шарен свят

„Преди много, много години под синия купол на небето, в къщурка на края на гората живеели мъж и жена. Те имали син и момченцето по цял ден си играело с другите деца из гората…” - така започва една древна история от Иран. По желание на момченцето..

публикувано на 13.04.14 в 10:15