Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Манон”, опера в пет действия (шест картини) от Жул Масне (съдържание)

Либрето: Анри Мелиак и Филип Жил

Действуващи лица:
• Манон Леско – сопран
• Пусет – сопран
• Жавот – сопран
• Розет – мецосопран
• Граф Де Грийо – бас
• Кавалер Де Грийо, негов син – тенор
• Леско, братовчед на Манон – баритон
• Гийо-Морфонтен – тенор
• Де Бретини – баритон

Действието се развива в началото на XVIII в. във Франция.

Първо действие
Граждани очакват пристигането на дилижанса в двора на странноприемницата в Амиен. Сред тях е и сержант Леско, дошъл да посрещне своята братовчедка Манон. На верандата шумно се веселят богатите парижани Гийо-Морфонтен и дьо Бретини с девойките Пусет, Жавот и Розет. Леско радостен посреща красивата си братовчедка. Тя е изпратена в манастир от родителите си заради слабостта и към развлеченията. Докато Леско взима багажа, Гийо-Морфонтен започва да ухажва девойката. Той дръзко предлага на Манон да замине заедно с него за Париж. В този момент се връща Леско и разгневен пропъжда натрапника. Братовчедът отново оставя Манон за малко; трябва да навести приятелите си, които го чакат в кръчмата. Девойката е обхваната от тъжни мисли за неизвестното бъдеще, което я очаква в манастира. Идва младият кавалер Де Грийо. Завършил следването си в Амиен, сега той се готви да замине за Париж. Той е очарован от красотата на Манон. Девойката му разказва за своята печална участ. Де Грийо и предлага да отиде заедно с него в Париж.

Второ действие
Щастливо преминават дните на младите влюбени в Париж. Де Грийо решава да напише писмо до баща си и да го помоли за разрешение да се ожени за Манон. Момъкът забелязва в стаята великолепен букет цветя. Манон се страхува да признае пред любимия, че Де Бретини упорито я ухажва. В стаята влиза Леско и облеченият като военен Де Бретини. Леско е дошъл, за да потърси сметка за „отвличането”. Младият кавалер бързо го успокоява, като му прочита писмото, което смята да изпрати до баща си. Докато двамата разговарят, Бретини разкрива страстната си любов пред Манон и предлага на девойката да напусне останалия без средства Де Грийо. Леско и Бретини си отиват. Де Грийо отива да пусне писмото и смутената Манон остава сама. Девойката чувства че скоро ще дойде раздялата. Скоро Де Грийо се връща и се унася в мечти. Дочува се почукване по вратата. Де Грийо отива да отвори и не се завръща.

Трето действие
В Париж празнуват. В парка са Пусет, Жавот и Розет, а Леско пилее парите, спечелени на комар. Вече от две години Манон живее заедно с Де Бретини и всички говорят за нея, като за най-красивата жена на Париж. Манон се появява, заобиколена от поклонници. От случайно дочут разговор тя разбира, че Де Грийо е решил да стане абат. Същата вечер той ще чете своята първа проповед в манастира Сен Сюлпис. Представяйки се на бащата на дьо Грийо като приятелка на Манон, тя започва да го разпитва за сина му. Графът я разпознава и й казва, че синът му отдавна я е забравил. Манон моли Леско да повика карета и тръгва за манастира „Сен Сюлпис”.
В църквата на манастира Сен Сюлпис Де Грийо току-що е завършил своята проповед. Старият граф увещава своя син да се откаже от намерението си да стане абат и го съветва да се ожени за някоя порядъчна девойка. Де Грийо не иска и да чуе за това. Той се прощава с баща си, но не е забравил Манон. Именно нейната изневяра го е накарала да приеме свещеннически сан. Неочаквано при него се втурва Манон. Със сълзи на очи тя моли Де Грийо да й прости. Тя все още го обича. Де Грийо признава, че животът му без нея е бил непоносим и че още по-силно я обича. Щастливи двамата напускат манастира.

Четвърто действие
Сред картоиграчите в игралната зала в хотел „Трансилвания” са Леско и Морфонтен. Богатият натрапник още не се е отказал от намерението да направи своя любовница Манон. Идват Де Грийо и Манон. Тук са и гризетките Пусет, Жавот и Розет. Влюбените са похарчили всичките си пари и сега Манон убеждава своя любим да опита късмета си на игралната маса. Без особено желание Де Грийо сяда срещу Морфонтен и започва непрекъснато да печели. Богаташът го обвинява в мошеничество и отива да извика полицията. Заедно с полицаите идва и старият граф. Той горчиво упреква сина си. Полицаите отвеждат Де Грийо и Манон.

Пето действие
Старият граф успява да освободи от ареста сина си. Но Манон трябва да сподели съдбата на жените с леко поведение, които са изселвани от Франция. Де Грийо се надява, че с помощта на Леско ще успее да освободи любимата си. Леско предлага да си послужат с подкуп. Планът се оказва сполучлив. Манон и Де Грийо отново са заедно. Но тежките преживявания и вълнения са подронили крехкото здраве на девойката. Тя чувства близкия си край и моли Де Грийо да й прости за всички мъки. Манон умира в обятията на своя любим.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Атлантов: Животът ми на артист бе предопределен

На 19 февруари Владимир Атлантов отпразнува 85-ия си рожден ден. Наричат го руският вокален феномен, най-прочутият руски тенор от втората половина на ХХ век. Критиците са единодушни: "Рядко се среща драматичен тенор с толкова красив тембър, мощ, темперамент и удивителна искреност, която пленява дошлите в театъра. Атлантов е рядък диамант! Дарен свише..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05
Корин Уинтърс и Антон Росицкий

"Русалка" на Дворжак за първи път на оперната сцена в Лиеж

Сцената е огряна от сребърна луна, на брега на езерото лежи безжизненият принц, повален от фаталната целувка на красивата нимфа. Над студената водна повърхност отеква тъжният плач на Водния дух, загубил завинаги любимата си дъщеря. Завесата в Лиеж бавно се спускаше след изумително красивия финал на "Русалка". Поетичният шедьовър на Антонин Дворжак се..

публикувано на 18.02.24 в 08:50