Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тайната азбука на българските дюлгери и зографи

БНР Новини
Марияна Шабаркова-Петрова, Владимир Димитров, Румен Леонидов и Ивелин Любенов
Снимка: Василена Мирчева

Тайният език на зидарите е съхранен в редица каменни пластики и писма, открити в музейните архиви. Вече е разгадан тайнственият шифър, използван от българите през XIX век. Става дума за кореспонденцията между крупни търговци на памук от Банско, дипломати от сръбския кралски двор и банкерите от „Братя Герман“, които знаят по 5-6 езика, но въпреки това ползват „родния“ шифър.

Неофит Рилски, известен български учител и художник, макар да излиза много млад от Банско, също е знаел тайната азбука. В нея освен български букви са използвани и такива с готически шрифт. Захарий Зограф също като Неофит Рилски познава двете актуални за времето си криптографски системи.

Какво премълчава историята ни за масона Кольо Фичето? Или за тайната среща в Преображенския манастир на тримата гении – Матей Преображенски, Захарий Зограф и Неофит Рилски? Какво е влиянието на богомилството в християнската образност, кои са масонските символи в християнските храмове? Какво четем в ерминиите и има ли в тях тайни послания?

В студиото разговаряме с преподавателя в НБУ гл. ас. д-р Владимир Димитров, с арх. Ивелин Любенов, следвал история на изкуството в Аугсбург, Германия и с Марияна Шабаркова – Петрова, издател, преводач, писател. По телефона се включи и един друг преводач – Асен Милчев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийският зоопарк

Зоопаркът не спи зимен сън

Тези месеци за Зоопарка са време за подготовка преди по-активния сезон – правят се ремонти, реорганизации, доуточняват се проекти за работата с децата, а междувременно пуснаха и мобилно приложение, което позволява да видите животните, без да пътувате до София. Затова през тази седмица ни гостуват директорът на зоопарка инж. Добромир Бориславов и Ирина..

публикувано на 28.02.20 в 16:40
Тържество “С България в сърцето” по случай 3 март в Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия

Равноправието на малките езици в рамките на европейското образование

Равнопоставен ли е българският език спрямо другите европейски езици и може ли да бъде признат за матуритетен?  Предизвикателствата при преподаване на българския език като чужд, както и преподаването на английския на новодошлите деца от България – са част от темите на започналата вчера в Белфаст конференция на българските училища в чужбина . Ще..

публикувано на 28.02.20 в 12:28

Гемология и скъпоценни камъни

От дълговременните геологическите процеси през вековете до голяма степен зависи дали един регион на Земята ще се окаже богат на полезни изкопаеми. Какви геоморфологични обстоятелства и промени в този смисъл предопределят значимите продуктивни находища на скъпоценни камъни и най-вече на диаманти на планетата ни? С какви научни хипотези се свързва тяхното..

публикувано на 27.02.20 в 17:05
Проф. Ангел Димитров, проф. Иван Илчев, проф. Николай Поппетров (от ляво надясно) на премиерата на двутомното издание „Розата на Балканите” от проф. Иван Илчев.

„Розата на Балканите“ – бодлива и уханна

В края на миналата година проф. Иван Илчев извади на бял свят своето виждане за разгръщането на българската история – „Розата на Балканите“ . Мащабен труд, който обаче, по думите на самия проф. Илчев, цели така да разкаже българското състояване през вековете, че то да не звучи сухо и академично, а да бъде приятно и забавно, но и безпределно честно. В..

публикувано на 26.02.20 в 17:15

Владетелските титли в Първото българско царство

Извън потока на сензациите, псевдонауката и псевдопатриотизма, да си припомним какви са по ранг, последователност и произход титлите на българските владетелски родове и близкото им обкръжение. Езиковедският поглед към тази специфична лексика показва пъстра картина от различни по произход, състав и време на възникване титли, показателни за връзките на..

публикувано на 26.02.20 в 14:15