Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив 2019 – Студио "Червеното пони" 1

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Решение за осъществяване на инициативата Европейска столица на културата (ECoC) е взето през юни 1985 година от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 града са избрани за титлата „европейска столица на културата“ – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.
Събитието може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план. Силно се вярва, че ECoC значително увеличава социалните и икономическите ползи, особено когато събитията са вградени като част от дългосрочна стратегия за развитие на градовете и околностите. По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Така събитието може да допринесе за растежа и заетостта.
Европейските столици на културата могат да дадат ценен принос за социалното включване и диалога между културите.
Европейска столица на културата за 2019 г. са гр. Пловдив и италианският град Матера...

Водещи на Студио „Червеното пони“, излъчено от студиото на радио Пловдив, са Александър Михайлов и Мариана Ганчева.
В звуковия файл можете да чуете разговорите с:

• Надя Фурнаджиева – издателство „Летера“ за проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“
• Веселина Сариева – директор на фондация „Отворени изкуства“ за сайта Open Art Files
• Мирослава Кацарова за концерта – Imagine – с оркестъра на опера Пловдив
• Видин Сукарев за Пътуваща изложба „Еврика“ – фондация „Музейко“ и Регионален исторически музей Пловдив
• музикантът Виолета Щерева – ръководител на Формация за автентичен фолклор „Куклици“
• писателят, поет и радиоводещ Петър Краевски за Пловдив 2019-та...

Във „Време и половина“ ви представяме легендарната фамилия Велеганови – единствените майстори на църковни камбани в България...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17
 Дефиле на участниците

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария" . Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и..

публикувано на 12.07.24 в 09:54

Връчиха наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024"

Преди дни Салонът на българската култура и духовност в Чикаго официално връчи Грамотите и наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024".  Конкурсът "Изящно перо" е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салона за българска култура и..

публикувано на 11.07.24 в 17:30

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04

Изкуството в градска среда и слоновете в стаята

С изразът "слонът в стаята" на английски наричат темите, които по някаква причина остават необговорени и мълчаливо доминират разговора. Такива теми невинаги могат да бъдат облечени в думи, но пък добре захранват изкуството с нужното вдъхновение, а и винаги има нужда точно те да бъдат адресирани. "Девет слона" е лятна програма за изкуство в..

публикувано на 11.07.24 в 15:30