Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спомен за Пенка Дилова

Ще слушаме една великолепна певица, солистка на Русенската опера - Пенка Дилова. В предаването ще звучат арии и сцени от „Орлеанската Дева” и „Дама Пика” на Чайковски, „Севилският бръснар” на Росини, „Тайният брак” на Чимароза, „Така правят всички жени” на Моцарт, „Момчил” на Пипков, „Селска чест” на Маскани, „Дон Карлос” и „Трубадур” на Верди, „Фаворитката” на Доницети осъществени през 1970, 1973,1975, 1979, 1984 години под диригентството на Васил Стефанов, Иван Филев, Драгомир Ненов и Емил Чакъров.

Доволна съм, че не заминах в чужбина да търся кариера - казва тя в едно интервю. В русенския колектив намерих среда, творчески климат, отлични певци, партньори и колеги. Първата роля на тази сцена е от февруари 1971 г. - Шарлота от „Вертер” на Масне. Такава певица не сме имали отдавна. Тя е истинско откритие за операта - мълвят присъстващите на репетициите. Следващата задача за младата певица отново е от френска опера - изкусителката Далила от „Самсон и Далила” на Сен-Санс. После идват и комичнита роли, които разкриват богатия артистичен талант на певицата - Берта от „Севилският бръснар” на Росини, Фидалма от „Тайният брак” на Чимароза, г-жа Райт от „Веселите уиндзорки” на Николай, Доротея от „Вива ла Мама” на Доницети.

Репертоарът на Пенка Дилова е огромен - над 50 роли от Хендел до Меноти, вокално-симфонични и кантатно-ораториални творби. Тя е една от певиците, които с вдъхновение изпълняват и български опери - „Момчил” и „Янините девет братя” на Пипков, „Лето 893”, „Мария Десислава”, „Албена”, „Луд гидия” и „Юлска нощ” на Хаджиев, „Тревога” на Райчев, „Еленово царство” на Илиев и „Юла” на Кюркчийски.

Чух за първи път Пенка на Петото общобългарско състезание за певци и инструменталисти в София през май 1969 година, като студент в София - пише в спомените си Огнян Стамболиев. Още си спомням какъв взрив от аплодисменти предизвикаха нейните арии - на Орлеанската дева от Чайковски и Ефросина от „Момчил” на Пипков. Чуха я чужди импресарии и я поканиха за гастроли в Германия, Унгария и Франция. Там тя дебютира в няколко опери - съвсем млада, неопитна за сцената, но вече със самочувствие, готова да покорява върхове. С Робер Ирш и Пиер Дерво тя направи роли в „Любовта към трите портокала” на Прокофиев, „Самсон и Далила” и „Вертер” във Франция, „Трубадур” в Германия и Унгария, като в последната партнира на звездата Хосе Карерас и Юлия Варади - завършва г-н Стамболиев.

Пенка Дилова е родена през 1943 г. на 18 февруари в София. Завършва софийската консерватория при Илия Йосифов. Още като студентка пее на сцената на Софийската опера. След като завършва, за 34 сезона е в състава на Русенската опера. Умира внезапно на 17 септември  1998 г.

петък, 8 февруари, от 23.00 часа


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделен следобед с осем годишни времена: Вивалди, Пиацола и Джошуа Бел

Концертната разходка из летните европейски фестивали за класическа музика в "Неделния следобед" на 3 юли завърши с една августовска вечер на 2021 година, когато в рамките на най-големия и демократичен фестивал за класическа музика в света – BBC Proms в Лондон, са представени "Осемте годишни времена" на знаменития американски цигулар Джошуа Бел и..

публикувано на 04.07.22 в 09:06

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35