Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красотата и щастието според Загмайстер

БНР Новини
Кирил Калев, Валентина Михайлова и Даниел Ненчев (отляво надясно)
Снимка: Даниел Ненчев

Визитката на дизайнерите Стефан Загмайстер и Джесика Уолш в интернет съдържа стандартната информация за сферите, в които работят, адресите на студиото им в Ню Йорк и във всички социални мрежи и платформи, но завършва с изречението: „Ние сигурно ядем повече авокадо от вас“. Ето така, още при запознанството си с публиката, те като че ли казват: ако не разбирате от шега, ако не обичате играта и забавлението, наред с упоритата работа, по-добре не ни търсете.

Загмайстер и Уолш, охарактеризирани с клише, но пък точно, са законодатели в съвременния дизайн и визуалната комуникация. Делят ги близо трийсет години разлика във възрастта, но явно всичко друго ги сближава. А според Загмайстер това „всичко друго“ е дизайн. Своите лекции той често започва с пояснението, че всичко – и вътре в нас, и край нас е дизайн. Какво следва от тази представа за света и как я използва за творчество, изследване и променяне на средата един всепризнат гуру в дизайна – за това говорим с Кирил Калев, който направи интервю със Загмайстер по време на изложбата му в музея Мак във Виена и с Даниел Ненчев, който следи работата на нюйоркското студио през последните години.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Можем ли да живеем без митове

В 21-ви век животът е откъснат от мита и това се приема като триумф на рационалната мисъл... Но често е усещането, че нещо липсва. Къде изчезна магията в живота? Защо няма вече истински герои? Остана ли в какво да се вярва? Формален повод за поглед в празнотата, останала след отричането на съвременното човечество от митологията, е книгата на Карън..

публикувано на 14.05.21 в 16:05
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45

Пролетен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище

На 15 май от 10 до 17 часа ще се проведе на открито първото издание на Пролетния благотворителен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище . Събитието ще се състои в Центъра за защитена заетост, в който работят младежи със специални потребности. Организатори са сдружение „За децата – 2017“ и фондация „Be pART“. Мисията на фестивала е да..

публикувано на 14.05.21 в 10:58

30 години награди „Аскеер”

На 23 -ти  май – в навечерието на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия” фондация „А'Аскеер” ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се..

публикувано на 14.05.21 в 10:42