Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайците похарчиха 120 млрд. евро, за да посрещнат Годината на кафявия глиган

Тангото е само в Буенос Айрес, казва Найла Хонте от Аржентина. Тоалетни с възвишено изкуство във Виена

БНР Новини
9
Отляво надясно: Дария Трифонова, Найла Хонте и Магдалена Гигова в „Покана за пътуване“
Снимка: YFU

Спомняте ли си в романите на Съмърсет Моъм как джентълмен подранил с коктейлите процежда „Все някъде по света вече е пет часът“. Прилагайки творчески израза, ние от "Покана за пътуване“ пожелаваме Честита Нова година! На целия китайски народ. Защото милиард и половина продължават за празнуват встъпването на Земния глиган.
Лунната нова година е най-големият празник в Китай. За този период важи шегата, че китайците се придвижват на малки групи по два милиона души, защото всеки иска да бъде със семейството си. Доказано това е най-голямата годишна миграция на хора в света –с 3,64 милиарда пътувания за 2019-а. При разговора ми с г-н Ян Сюй, първи секретар в посолството на Китайската народна република в България, обаче стана ясно, че в родината му почитат и новата година според Грегорианския календар, т.е. - нашата. Но не това ме изненада, а почти брилянтният му български.

Първият секретар в посолството на Китайската народна република в България Ян Сюй разказва за бога на домашното огнище и  обичаите при посрещането на календарната Нова година, както и за  Азиатската нова година, наречена още Пролетен фестивал. Тя започна на 5 февруари, но празничното й отбелязване продължава две седмици, през които хората се поздравяват с Guo Nian Nao.   
Г-н Ян Сюй сравнява плашенето на злия дракон с чановете и маските на българските кукери, които гонят злото и болестите.  Китайците са народ предприемчив и практичен и стане ли дума за Пролетния фестивал хич не се стискат – тази година ще похарчат над 100 милиарда евро!


На фона на стотиците милиони китайци, посещаващи близките си за Пролетния фестивал, 240 хиляди ученици живели една година при приемни семейства в 31 държави на 5 континента, изглеждат почти скромна цифра. Но при обменните програми на международната организация YFU – youth for understanding – в превод младежи за разбирателство, са важни не числата, а емоциите и възпитанието. Найла Хонте  от Аржентина като ученичка е живяла една година в чужбина, гостувайки на симпатично семейство чрез YFU, и решила да върне жеста, работейки като доброволка първо в Чехия, а после в България.
Благодаря на Дария Трифонова за превода от испански. А Найла Хонте от Аржентина със сигурност ще се върне у нас, защото българин е откраднал сърцето й.


Ако сте ходили във Виена няма как да не сте минали по задължителния маршрут  с дворците „Шьонбрун”, „Хофбург” и „Белведере”, увеселителния парк „Пратер” с легендарното виенско колело, катедралата „Щефансдом”, паметника на Моцарт и къщата на Хундертвасер. Но само ако ви се  падне екскурзовод-чешит, ще  надникнете в тоалетната на модерното изкуство – действащо WC, превърнато от споменатия по-горе художник в използваемо арт произведение. Или ако, дивейки се на шарената постройка без два еднакви прозореца, не ви подгони зовът на природата към двете нули.  
А тоалетната наистина си струва да се види! Майсторът й е Фриденсрайх Хундертвасер. В превод от немски псевдонимът му означава Земя (или рай) на мира Сто води.
Хундертвасер е еврейски художник, скулптор, дизайнер и архитект, оцелял в концентрационните лагери. Който веднъж е видял негова работа, не може да го сбърка. Това го нарежда сред най-ексцентричните, но и най-продавани творци от 80-те години на 20-и век.

Любопитното е, че един от малкото портрети на човек, рисувани от Хундертвасер, е на българската актриса и певица Ирина Малеева – любимка на Фелини, изиграла Джесика, дъщерята на сър Орсън Уелс във „Венецианският търговец”.
Двете нули на модерното изкуство се намират точно срещу къщата на Хундертвасер във Виена и стълбището към тях е издържано в характерния за художника стил на мозайки и ярки цветове. В преддверието бълбука развеселен с пъстри лампи водоскок, а част от стенописите изобразяват... друго произведение на художника - фабриката за преработка на битови отпадъци „Шпителау" във Виена.

Основен сюжет в тоалетната е високият 126 м комин на завода. Той изпълнява ролята на филтър и до самия си връх е изографисан от необичайния художник. Но не бива да се учудваме – Хундертвасер е рисувал дори върху жетони за казина и доскоро действащ „Боинг” на немските въздушни линии.
Мнозина пускат 60-те си евроцента не за да използват двете нули, а предимно да снимат. Понеже там дори огледалата и мивките са парче изкуство.
Във Виена май си падат по необичайните тоалетни, защото ако ви се дочишка в подлеза при операта, ще го направите под звуците на „Вълшебната флейта”. Тук пък (не без чувство за хумор) мястото за облекчаване е декорирано като музикален театър.
Всяка кабинка е титулувана като „ложа”, а във фоайето звънтят кристални огледала с барокови рамки и избуяват живи цветя. От време на време трелите на Моцарт се прекъсват от аплодисменти, които сякаш ви възнаграждават за добре свършената работа.


Снимките от Виена в галерията са на Магдалена Гигова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05