Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ноктюрни – пет истории за музика и здрач“ от Казуо Ишигуро

„Покъртително красив и остроумен квинтет от автора на „Остатъкът от деня“,  „Никога не ме оставяй“, „Художник на променливия свят“, „Погребаният великан“.
                                                    (от издателството)

Когато посегнете към тази книга, най-напред отворете на последната страница и си изберете музика: „Едно за моята любима“ (One for My Baby), „Твърде лесно се влюбвам“ (I Fall in Love Too Easily), „Джорджия, която не ми излиза от ума“ (Georgia on My Mind) или „Април в Париж“ (April in Paris)… Вече звучат в главата ви, нали? Това е най-подходящият фон, на който да съпреживеете носталгията, бляновете, спомените за сбъднати и разбити надежди, илюзиите и стремежът към съвършенство, които си отиват (или не си отиват) с възрастта – всички чувства и страсти на героите в „Ноктюрни“, до един обвързани с музиката. Списъкът е добавен от българския издател, за което трябва да бъде поздравен – това са песни, не просто споменати в разказите, в тях те са знаци на съдбата.
Ако сте чели Ишигуро, но не го харесвате, ако сте чели Ишигуро и го харесвате – и в двата случая ще останете изненадани от неговите „Ноктюрни“. Тук той просто е различен. Знаехте ли например, че има деликатно чувство за хумор, клонящо дори към сатира?
Още за книгата и за предстоящи издания, моменти от биографията на нобелиста за 2017-а година, интересни подробности за свързаността му с музиката, както и насочване за това, от кое негово произведение е най-подходящо да започнем запознанството си с таланта му, в зависимост от нагласите и опита си – чуйте в интервюто с издателката Емилия Масларова.



ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30