Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ориана Фалачи и 1968 година

Корицата на „1968. Дневник на една преломна година. От Виетнам до Мексико“

През очите на италианската журналистка Ориана Фалачи 1968-ма е една наистина трудна и тежка година - година на войни, на конфликти, на сблъсъци и на непрекъснато прекрояване на картата на света. В тази книга - „1968. Дневник на една преломна година. От Виетнам до Мексико“, Ориана Фалачи разказва от първо лице, дава думата не на важните фигури, а на малките герои, на онези, които търпят последиците от всяко политическо решение. Но това не е всичко – Фалачи дава лица на тези истории, в противен случай изброяването на кръвопролитията, бунтовете и жертвите може просто да бъде сведено до журналистически бюлетин.

„От 1967-ма до 1975-а почти постоянно съм била на фронта във Виетнам. Когато не бях във Виетнам, се намирах в други далечни страни. В Индия или Бангладеш – заради индийско-пакистанската война. В Хонконг или Макао – покрай маоистките бунтове. В Бразилия или Перу – по време на местните размирици. В Йордания и Израел следях близкоизточните конфликти. В Мексико, където бях много тежко ранена, излязох от строя за няколко месеца. Единствено изключение от този вид работа бяха космическите полети. Следях ги от Кейп Кенеди между една военна кореспонденция и друга“, пише Ориана Фалачи и това дава ясна и точна представа колко динамична е нейната 1968 г.

Освен това говорим и за честна журналистика, и за изключително добра литература. А добрият превод е на Иво Йонков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Женски хор "Ваня Монева" празнува 30-годишен юбилей

На 11 юли се навършват 30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева". За пътя към успеха, предизвикателствата, които каляват, и вдъхновението в "Нашият ден" говори диригентът на един от най-обичаните български хорове, маестра Монева . "Аз съм завършила Музикалната академия в класическия отдел. Може би тази посока ми дава възможност да..

публикувано на 10.07.24 в 09:17
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23