Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български акценти в културния афиш на Москва

БНР Новини

Българският културен институт в Москва ще зарадва публиката със силна филмова програма през месец февруари. В киното на Третяковската галерия предстоят световните премиери на филмите „Реквием“ за диригента Емил Чакъров и „Пътуване“, посветен на 80-годишнината на Невена Коканова. Авторът и на двата проекта журналистът Георги Тошев ще пристигне за премиерите в руската столица.
Предстои и прожекция на филма-спектакъл „Дон Жуан“ в постановка на Александър Морфов в Дома на киното. Представлението на театър „Комисаржевска“, лауреат на много руски и международни отличия, е част от програмата „Авторският театър днес“ на Българския културен институт и Съюза на кинематографистите на Русия.
За вокалното изкуство на България ще се говори на предстоящото музикалното утро за деца и юноши „Да се запознаем с България. Гласовете на България“ в Руската централна детска библиотека.
С голямо нетърпение се очаква и рециталът на примата на Софийската опера Габриела Георгиева в концертната зала на музея „Чайковски и Москва“. В програмата са включени произведения на Георги Златев-Черкин, Тодор Попов, Рахманинов и Чайковски. Концертът ще отбележи Националния празник на България – 3 март.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35