Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Утопии

БНР Новини
Снимка: @stubelgallery

В столичната галерия „Стубел“ се откри втората част на кураторския проект на Юлиана Текова, озаглавен „Не-места на утопията“. Участници в изложбата са Анжела Терзиева, Гълъб Гълъбов, Димитър Яранов, Елеонора Терзиева, Константин Костов, Марта Райхел, Мими Добрева, Трендафила Трендафилова и Юлиана Текова.
„Макар да е възможно да бъдат такива, утопиите не са конкретни географски места, те са по-скоро виртуални. Интересувам се от утопията като препратка и към бъдещето, и към миналото“, споделя пред радио „Христо Ботев“ Юлиана Текова. Първата част на проекта се откри през април месец миналата година в галерия „София-прес“.


Тъй като и самият акт на създаване на изкуство е утопичен, темата автоматично се превръща и в много лична – това доказват и представените произведения в галерия „Стубел“. Всеки от авторите интерпретира по свой начин и в широки граници тази идея за виртуалното, съвършеното, недостижимото, търсейки и себе си в този процес. По думите на Текова, самият акт на творене е излизане от реалността и навлизане в един друг свят, където се създават творби с неясно бъдеще, и именно в това се състои неговата ценност. Утопията може да представлява и стремеж за достигане на това, което е отвъд видимото, еднообразното и въобще реалното, обективното.
Самото заглавие на проекта е игра на думи - по дефиниция утопия (oт гръцки οὐ„не“ и τόπος „място“) означава „не място” или „никъде”. „От представите за Райската градина, „Държавата” на Платон, пасторалната идилия на Аркадия, от социалните и икономически утопии през XIX век до днешните футуристични идеи за технологичното ни бъдеще на безсмъртни хибриди, плод на генно инженерство, създаване на раса от суперхора, обитаване на други планети, тази идея  не спира да предизвиква въображението“, пише още кураторката в текста, съпровождащ изложбата, която може да бъде разгледана в галерия „Стубел“ до 1 март.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографската изложба „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ продължава линията на галерия "Синтезис", да показва автори оставили значима следа във фотографията от началото на 20-ти век. Тя включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. В същия модул през 2019 г. беше показана изложбата..

публикувано на 21.09.20 в 16:29
Доц. д-р Николай Марков

Доц. д-р Николай Марков – „В борба срещу невидимите убийци“

В своята най-нова книга – „В борба срещу невидимите убийци“ – доц. д-р Николай Марков от Националния исторически музей изследва представите на балканските народи и тяхното отношение към заразните болести и ваксините през Средновековието и през Османския период. За първи път в едно от предишните предавания доц. д-р Марков споделя, че негов прадядо е Марко..

обновено на 21.09.20 в 16:26
Наталия Иванова

Дебютната стихосбирка „Човек с бинокъл“ от Наталия Иванова

„Деликатна, дълбока и детайлна поезия, която ти позволява да се докоснеш до човека, който я е написал – жена, сериозна и честна в колебанията си. Четеш и се преоткриваш в спомени и мълчание.“ – ето какво пише поетът Стефан Иванов за книгата на Наталия Иванова. Премиерата на стихосбирката „Човек с бинокъл“ е тази сряда (23 септември) от 19 часа, в клуб..

публикувано на 21.09.20 в 16:01

Цветан Казанджиев: Посланието трябва да бъде просто – като почукване по вратата

"Посланието във всяка творба трябва да бъде много просто – като почукване по вратата. Да не бъде обременено с много техника, със сложна композиция, с много словоизлияния и претрупвания, а просто трябва да докосва този, който гледа моята творба". Това казва ямболският художник Цветан Казанджиев в навечерието на своята 60-годишнина. В галерия „Средец”..

публикувано на 21.09.20 в 15:57
Емил Янев и Виктор Тръпков

Къде е тръпката

В епизод 387 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, музиканта, художника и театралния постановчик, познатия непознат Виктор Тръпков. Животът на Тръпков е живописен като карнавал в Рио. Завършва кинорежисура в московския ВГИК, минава транзит през България и поема към екзотична Бразилия в търсене на късмета и на родния си..

публикувано на 20.09.20 в 13:30