Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омаята на подводния свят на Шри Ланка и Кения с Валентин Василев

В Покана за пътуване: със Станимир Станев за 933 дни през 34 държави из Азия. В Прибалтика кралете плащали с жълтици-менте

БНР Новини
16
Валентин Василев в най-любимото си амплоа – на подводен риболовец.
Снимка: Личен архив

Които са чели "Ловецът на баракуди" и "Дяволският остров", книгите на първия ми гост, издадени от Божана Апостолова, знаят за увлечението му по гмуркането и пътешествията. Е, и запалените състезатели по подводен риболов са наясно кой е бил многократно национален шампион в този спорт. Останалата част от народонаселението познава Валентин Василев като бивш министър на околната среда и на търговията и туризма. Други знаят, че е бил четири пъти народен представител. Някои го помнят като водещ на програмата Екология по националните радио и телевизия. Аз, обаче, гостувах в дома му, за да го разпитам за пристрастието му към Шри Ланка и дали наистина е преживял цунамито в Хикадува, което така реалистично описва в книгата си Дяволският остров. 

Валентин Василев е заснел десетки кадри от подводния свят на Бали

Валентин Василев е най-достоверният източник не само за приключенията сред вълните, а и за подводния риболов – все пак е автор на инструкциите за гмуркане без акваланг. Той затвърждава репутацията си на подводен риболовец и в момента. Докато слушате разговора ми от гостуването у тях, той се запознава отблизо с морските обитатели на Краби в Тайланд.


Валентин Василев често слиза в океана край Шри Ланка с камера вместо харпун

Според Теофан Изповедник Алцек вероятно е бил брат на Аспарух и пети син на кан Кубрат. Той отвежда част от прабългарския народ в Италия, където го тачат и до днес. За това става дума в родолюбивата рубрика на Светослав Марков и Теодор Борисов „50 места от българската история отвъд България“.


Станимир Станев зарязва добре платените длъжности на графичен и автомобилен дизайнер, защото първата работа била монотонна, а във втората – умишлено проектирали нещата така, че да се счупят след време. След като обикаля 34 държави в Азия за 933 дни или 2 години, 6 месеца и половина, Станимир се завръща в родното си Севлиево. Точно в този регион го намерих по телефона за нашия разговор. Според него има огромна разлика между пътешественик и турист. Той определено е от първата порода.

Ако ви е додеяло от екзотика, наострете уши, ще ви водя до Прибалтика – братска и близка по хал.

Замъка Тракай, снимка М. Гигова

На безупречната магистрала към замъка Тракай близо до Вилнюс научавам, че пътищата в Литва и цялата инфраструктура са добри още от съветско време и това се дължи на... тукашните салами. Ловките социалистически велможи корумпирали Центъра в Москва не с рушвети, а с цели куфари с отлични колбаси - много по-ценни от банкноти в годините на съветския недоимък. Така всяко прошение за магистрала, водопровод или напоителна система било подплатено с вурстчета. Днес литовците продават говеждо на Израел и Саудитска арабия, а понеже почти нямат промишленост и всичко им е еко по стечение на обстоятелствата, наблягат на туризма.

Днес Тракай е любима атракция за пришълците от цял свят. От оригиналните каменни стени не е останало много, защото както българските селяни са си правели дувари от древните римски руини, така и литовските „взимали назаем материал“ от полуразрушената крепост за къщите си. Тракай е построен на остров в 42 свързани езера и дълги векове бил непревземаем - дебели по няколко метра каменни зидове, непрестанен достъп до прясна вода, храна във вид на рибна диета и... 600 войници, разположени на бойници през 2 метра, са били достатъчни да опазят замъка.  Един от най-показателните експонати в музея му е делва с жълтици менте. Още по времето на викингите избираемият крал невинаги успявал да сече пари с пълно покритие. И войниците му се оказвали заплатени с медни монети в златна баня.

В центъра е княжеският дворец, заобиколен от отбранителни кули.  Жилищните помещения се свързани с вътрешни дървени галерии, а между спалнята на монарха и  тронната зала е имало таен проход.  Въпреки че вече съм виждала централно отопление в царски палат - в Зимния императорски дворец в Пекин, и тук ме поразява фактът, че през 14-и век замъкът е имал парно: горещ въздух се издигал по тръби и е затоплял каменните зали. 

За богатството на Тракай се носят легенди, но учените се кълнат, че една част от тях са чиста истина. Например, седлата на княжеските коне били направени от чисто злато. Московският княз Василий Първи подарил на легендарния крал Витаутас Велики няколко от тях.  В края на 16 век, обаче замъкът изгубил стратегическото си значение и го превърнали в затвор.

Преди да се гмурна в Нощта на музеите, имам време за още едно кръгче в най-запазения бароков град в Европа, както от ЮНЕСКО титулуват Стария Вилнюс. Попадам на калиграфска табелка „Массаж с янтарем”, демек масаж с кехлибар, или на английски – амбър, характерен за Прибалтика. Вътре – СПА като СПА. Само масичките са инкрустирани с „камъка на слънцето”. Ограмотяват ме как от дълбока древност са знаели, че ценният камък влияе добре на ендокринната и хормоналната система, с него предпазвали бременните от помятане,  спирали кръвоизлив в стомаха, лекували простуда, жълтеница, астма, ревматизъм, сърце... 

При химичен анализ се оказало, че кехлибарът се състои от органични вещества и йод, което обяснява защо гердан от него помага при проблеми с щитовидната жлеза. Ако масажирате болните места с парче амбър, може да намалите главоболието или скърцането в ставите.

Не знам дали от кехлибара или просто от  разиграното кръвообръщение, но хуквам към музеите с настървението на гладна стоножка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25