Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Калев: Услугата „Споделен автомобил“ ще бъде най-голямата иновация след неговото откриване

БНР Новини
Ива Дойчинова и Кирил Калев
Снимка: Кирил Чобанов

„Когато през 2008 година Брайън Чески (Brian Chesky) се опитва да намери пари, за да си плати квартирата в Сан Франциско, той едва ли е можел да предположи докъде ще го доведат тази опити. Безработен студент, Чески живее заедно със свой приятел в малък апартамент и предишните му опити да си намери работа се оказват безуспешни. Единственото, което му идва на акъла тогава е да предложи един ъгъл на жилището, снабден с надуваем матрак, на туристи и командировани хора в града. Той създава малък сайт, чрез който популяризира услугата, добавя към нея и закуска за гостите и постепенно нещата потръгват. Този сайт се казва Airbnb и идва от Air bed and breakfast – това което той е предлагал – надуваем матрак и закуска.“
С тази кратка история за една от първите и най-известни фирми на споделената икономика посрещна в студиото на „Нашият ден“ водещата Ива Дойчинова своя гост – Кирил Калев, за да си говорят за споделената икономика.
Кирил Калев обаче веднага прехвърли разговора от миналото на споделената икономика към перспективите, които се откриват пред нея в настоящето, а и в бъдещето. Всъщност той разказа за впечатляващия проект на два от най-големите автомобилни гиганти наречен „Споделен автомобил“ (Сar sharing) – един проект за стотици милиарди, според техните скромни оценки. Според прогнозите на двата автомобилни гиганта услугата „Споделен автомобил“ ще бъде най-голямата иновация след неговото откриване.
„Моята гледна точка, от една страна, е тази на потребител, защото повече от 10 години участвам в този експеримент“ – каза Кирил Калев в студиото на „Нашият ден“.

Чуйте в звуковия файл какво е било участието на Кирил Калев в проекта „Споделен автомобил“, какво още разказа той за самия проект на двете най-големи автомобилни корпорации в света и за неговото най-близко бъдещето, включително и в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20