Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „По следите на дима“: Историята на България, разказана през тютюна

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Кадър от изложбата „ДИМ. Истории за тютюна” в Тютюневия град, Пловдив
Снимка: БГНЕС

Противоречивата история на тютюна възпламенява най-различни сюжети, винаги раздвоени между вредата и удоволствието, богатството и мизерията, болестното и утешителното, диаболичното и летливото.

Тютюнът навлиза в Европа от Новия свят, а синкавият дим постепенно обгръща целия свят. Пуши се в градовете, пуши и селото, пуши се в окопите и в мирно време, на големия екран и на малкия… Пушенето вероятно е най-разпространената в глобален план зависимост, едновременно заклеймявана и социално приемлива, отрицавана и желана…

Тютютът е суровина, стока, растение, отрова. Наричан "златото на България", той играе ключова роля за историята ни. Тютюнът и розовото масло са основните експортни продукти на България, благодарение на тях страната става част от международния търговски обмен.

Димната следа намираме в политиката, в модернизирането на производството, в еманципирането на жените и обособяването на градовете.

Разкъсана между икономическата полза и политическата зависимост, историята на тютюна е ценен свидетел на превратностите на 20 в. 

Борис Стоянов, гл. ас. катедра „Съвременна и нова история“, очертава интригуващи акценти от тютюневата история на България, а Стефан Дечев представя книгата на американската изследователка Мери Нюбъргър „Балкански дим“, посветена на историята на България.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25