Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да превъзмогнем границите

БНР Новини
Васил Спасов, Силвена Павлова, Росица Караджова, Цвета Николова и Тодор Янкулов в студиото на „Познати и непознати“
Снимка: Росица Михова

„Преодоляването на границите в нас  е в основата на собствения ни растеж“ казва една източна мъдрост. Водени от нея през всичките години от съществуването на „Познати и непознати“ ние работим срещу предразсъдъците, които поставят границите в нас, между нас, между различните групи в обществото ни, а и между културите и народите…. 
Затова в поредното предаване отново призовахме: „Да превъзмогнем границите!“ Сторихме това като разказахме за работата на един театрален състав, който работи за интеграцията на хората с увреден слух. Гости в  студиото бяха  режисьорът Васил Спасов, актьорите Росица Караджова и Тодор Янкулов, както и жестомимичната преводачка Силвана Павлова. Силвана ни помагаше да разговаряме с Росица. Всички те са част от екипа на иновативния  двуезичен спектакъл, съчетаващ жестомимичен и говорим език „Граници“.
Постановката е по пиесата „Кукунор и Унику“ на финландския актьор Ееро Енквист и е част от голям европейски проект. Задочно участие в разговора взе и Цвета Янева – основател на Театър Цвете. Чуйте какво си казахме в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екскурзоводите в музея Анна Булгурова и Александър Богутлиев

Една от най-големите колекции на ордени и медали е в РИМ Смолян

Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян е най-големия музей в Средните Родопи. Създаден е от неговия патрон Стою Шишков през 1935 година. Родолюбив учител, издател, музеен деец и общественик с европейски измерения. Повече за него и историята по създаването на музея ни разказват Александър Богутлиев и Анна Булгурова екскурзоводи..

публикувано на 05.06.20 в 17:12

Зараза отминава, зараза остава

Улисани в грижите си покрай коронавируса, сякаш се изпусна от очи друга опасна зараза, която върлува по нашите земи повече от година – африканската чума по свинете. Не е голяма утеха, че така не е само у нас, а и в цяла Европа. А тя съвсем не е отминала или заспала. Напротив, продължава да върлува и да съсипва поминъка на много хора и на цял сектор от..

публикувано на 05.06.20 в 16:50
Доц. д-р Милен Георгиев и билките Дяволски нокът (вляво) и Лопен

Дяволският нокът от Африка и един голям наш учен

Тази година наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в науката се присъждат за дванадесети път. Един от учените, които се открояват сред призьорите в единадесет категории е носителят на наградата в областта на природните и инженерните науки доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН –..

публикувано на 04.06.20 в 17:05
Доц. д-р Спас Ташев и арх. Ивелин Любенов (прави), Румен Василев и Румен Леонидов (седнали)

Възможно ли е Възраждането без масоните

Възраждането ни не е случаен процес. То е следствие от замисъла на множество лица и личности, обединени от националната ни идея, от българското. Резултати от дейността им днес са видими, но не са видими връзките им с авторитетите по онова време в Руската и Османската империя, в западноевропейските държави. Тези невидими контакти ни изглеждат невъзможни,..

публикувано на 03.06.20 в 17:17

Когато героите „проговорят“

Много ни се иска да ги видим оживели, присъстващи във времето ни, осветяващи мрачината на лутанията и терзанията ни със своите мъдри прозрения и напътствия… Изкуството – и особено театърът и киното – е магията, чрез която това може да се случи… Какво обаче се получава, когато героите проговорят? Кога магията се задейства и кога се превръща в бутафория?..

публикувано на 03.06.20 в 10:15