Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как София ще отбележи Деня на свети Патрик

БНР Новини
Н. Пр. Майкъл Форбс, посланик на Република Ирландия
Снимка: Ани Петрова

17 март е Денят на свети Патрик – празникът на всички ирландци по света, които по последни данни наближават 80 милиона души, като само в САЩ хората с ирландски произход са над 40 милиона.
Затова и 17 март Ирландия се отбелязва тържествено не само в Ирландия, но и в много страни по света. В последните години в чест на засилващото се партньорство между Ирландия и България, посолството на Ирландия организира различни културни събития, чрез които България се включва в глобалните празненства за Деня на Св. Патрик.
Едно от тези събития е представянето на ирландска литература. За първи път на български език излезе книга на ирландската писателка Ейлиш Ни Гуивна. Това е сборникът с разкази „Литературен обяд  и други разкази“, който вече е по книжарниците.  
Ейлиш ни Гуивна е магистър по Средновековие и доктор по Ирландски фолклор. Автор е на разкази, романи, книги за деца, театрални и радиопиеси. Носителка е на множество награди, в това число Stewart Parker за драма, Butler за проза, няколко награди Oireachtas за ирландски роман и три Bisto за детска литература.
Романът на Ейлиш ни Гуивна „Танцът на танцьора“ е финалист за наградата Orange през 2000 г., а сборникът ѝ „Лед от вътрешността на страната“ е отличена книга на Ню Йорк Таймс. През 2015 г. получава наградата Irish PEN за изключителен принос към ирландската литература. Ейлиш ни Гуивна пише книги и на ирландски и на английски език.
Ейлиш Ни Гуивна беше през изминалата седмица в България и проведе няколко срещи с български студенти и с читатели в София и във Велико Търново.
Ейлиш ни Гуивна. Снимка: личен архив

Тазгодишните тържества Ирландия посвещава на силната ирландска връзка с ЕС, затова ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици за Денят на свети Патрик.
По случай Денят на свети Патрик 250 сгради и забележителности по цял свят ще се включат в инициативата Global Greening като бъдат осветени в зелено на 17 март.
У нас три обществени сгради ще бъдат в зелено в неделя и в понеделник. Кои са те и кой ще дойде в София за празника на Ирландия, ще научим от интервюто на Ася Чанева с Н. Пр. Посланика на Ирландия в България, г-н Майкъл Форбс.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Стената“ – пространство за графити в Квадрат 500

Националната галерия отваря вратите на Квадрат 500 за най-добрите български графити артисти в рамките на дългосрочния проект „Стената“. В атриума на Квадрат 500, сред скулптурите от постоянната експозиция, авторите получават своя собствена стена, на която първо рисуват пред публика, а след това произведенията им остават изложени около половин..

публикувано на 29.09.20 в 16:42

Излезе роман, вдъхновен от дъщерята на поета Джордж Байрон

„Математика за феите“ на Франсиско Хагенбек е вдъхновен и свеж прочит на житейския път на една изключителна жена от първата половина на XIX век – талантливата математичка Ада Байрон, дъщеря на английския поет Джордж Байрон. Тази интересна, умна и красива дама, майка на три деца, се чувства по-удобно сред числата, отколкото в тесния корсет на английската..

публикувано на 29.09.20 в 13:50
Ели Колева във „Фернандо Крап ми е написал това писмо”

Ребус за страстта и любовта в Театър 199

„Фернандо Крап ми е написал това писмо” е първата премиера от юбилейния 55-и сезон на Театър 199 "Валентин Стойчев“. Постановката е на Иван Урумов по пиесата на именития германски драматург Танкред Дорст. „Фернандо Крап ми е написал това писмо“ е заглавието (и първата реплика) на завладяващ ребус за страстта и любовта. Действието в пиесата, създадена..

публикувано на 28.09.20 в 17:10

„Дувармузей: Изкуство на срещата“ ни приканва да опознаем изкуството на Столипиново

От 29 септември в Гьоте институт отваря врати изложбата „Дувармузей: Изкуство на срещата“, показваща произведения създадени в трите години работа на Дуварколектив в пловдивския квартал Столипиново. Комикси, ръчно правени книги, печат върху коприна, плетени аксесоари, късометражни филми, журналистически текстове и документация от намеси в обществени..

публикувано на 28.09.20 в 17:05

Пет години Творческа академия "Заешката дупка"

Творческата академия „Заешка дупка“ отбелязва юбилейна пета годишнина. Вчера академията откри новото си есенно издание, връчи дипломите на завършилите и представи антология с текстове на курсистите. Редактор на сборника е Румен Баросов. Целта на академията е да развие уменията на бъдещите писатели, както и да им помогне да се заявят в..

публикувано на 28.09.20 в 15:35