Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умами – петият елемент

Сладко, солено, горчиво и кисело – това са четирите основни вкуса, към които съвсем наскоро се присъедини и умами, което на японски означава вкусно. Откриването на умами отваря важна страница в кулинарната история и може да се оприличи с присъединяването на Д`Артанян към тримата мускетари – придвижва приключението на ново ниво.

Зад определянето на основните вкусове в храната стои науката, която изследва рецепторите. И докато вкусът умами е открит през 1908 г. от японския учен Кикуне Икеда, чак през 2002 учените съумяват да открият рецепторите за умами по езика и оттогава „вкусният вкус“ влиза законно във владения.
В действителност хората винаги са се осланяли на вкусовите си рецептори и се водят от тях, за да определят дали дадена храна е годна за консумиране.

Обичаме сладкото, защото захарта е основен източник на енергия, соленият вкус сигнализира, че поемаме минералите, които са важни за водния баланс в тялото ни, а когато ни е умами – рецепторите ни казват, че консумираме протеини.
Добре де, но на какво прилича вкусът умами?
Една статия в „Гардиън“ дава ясен пример: когато посолим доматения сос за спагети – той става солен, когато му настържем пармезан – това е умами.
Какво още е умами – чуйте разговора, посветен на петия елемент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15