Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Умами – петият елемент

Сладко, солено, горчиво и кисело – това са четирите основни вкуса, към които съвсем наскоро се присъедини и умами, което на японски означава вкусно. Откриването на умами отваря важна страница в кулинарната история и може да се оприличи с присъединяването на Д`Артанян към тримата мускетари – придвижва приключението на ново ниво.

Зад определянето на основните вкусове в храната стои науката, която изследва рецепторите. И докато вкусът умами е открит през 1908 г. от японския учен Кикуне Икеда, чак през 2002 учените съумяват да открият рецепторите за умами по езика и оттогава „вкусният вкус“ влиза законно във владения.
В действителност хората винаги са се осланяли на вкусовите си рецептори и се водят от тях, за да определят дали дадена храна е годна за консумиране.

Обичаме сладкото, защото захарта е основен източник на енергия, соленият вкус сигнализира, че поемаме минералите, които са важни за водния баланс в тялото ни, а когато ни е умами – рецепторите ни казват, че консумираме протеини.
Добре де, но на какво прилича вкусът умами?
Една статия в „Гардиън“ дава ясен пример: когато посолим доматения сос за спагети – той става солен, когато му настържем пармезан – това е умами.
Какво още е умами – чуйте разговора, посветен на петия елемент.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25