Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сняг на върха на Витоша през май

БНР Новини

След като в 13 епизод с гласовете на Ели Хауърд и Стефан Радованов следяхме паралелно работата в Българската редакция на БиБиСи Лондон и в Българската редакция на Радио Свободна Европа в Прага и присъствахме на последния ден от съществуването на тези медийни институции, в епизод 14, продължението на "Българският глас", ще довършим онази голяма, важна и уникална история, в която радио на български език се прави на стратегически места в Европа.

Идеята за "професионален българин" е въпрос на десетилетия учене според Петър Увалиев, привичният разказвач на документалния сериал "Радиото", и тази идея ще придобие нова перспектива в радиото на български извън България.

Благодарение на прекрасните записи на Димитър Ганчев ще пресечем Рим и ще се озовем в Българската редакция на Радио Ватикана за един обичаен и същевременно неповторим работен ден. Този път паралелната ни история е от Дойче Веле и нашият втори главен герой Александър Андреев е в Бон и поглежда през прозореца на новото си студио към шлеповете по Рейн. Българският глас по радиото и неговата мисия на посланичество е перфектният пример за имплицитното свойство на феномена радио – преодоляване на разстояния. Каквито и да било разстояния. В 13 и 14 епизод най-напред разстоянието, наречено Желязна завеса, а след това и други.

Епизод 14 е изумителен.

Това е най-кратката рецензия за този епизод, при това 9 години след неговото правене. А то от своя страна трябваше да се побере в една седмица, 4 часа от която - студийно време за финално смесване. Защо е изумителен. Получила се е многопластова конструкция на няколко нива: смислово (отиваме надълбоко), мултилингвистично (живописно аудио), музикално (страхотни находки и скокове във времето) и емоционално (това проверете сами). Зад и вътре в историята на радиото прозират очертанията на необозрими по мащаб истории. Двойна експозиция, ако си послужим с фотографски термин. Всъщност, тройна.

И естествено стигаме дори до: "Понятието родина звучи много често като 40 цигулки, сантиментално и разпяно", Петър Увалиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 200 здравни медиатори са в пълна мобилизация

В дните на изпитание всички храним признателност и загриженост към лекарите. Не по-малко уважение и признание изисква работата на здравните медиатори. В момента в страната работят 245 здравни медиатори в 131 общини. Те всекидневно са в контакт с рискови общности в повишена мобилност, домакинства под карантина, ученици, които нямат достъп до онлайн..

публикувано на 03.04.20 в 14:32
Църквата

Българинът е най-силен, когато е обединен като народ

" На днешния ден преди 160 години се случва нещо величаво, нещо нечувано. Българите организират една от най-успешните си акции в хода на борбата за църковна независимост ", така започва разказът на проф. Пламен Митев за Българския Великден. Един от най-високите и безспорни моменти в българската история.  Тогава на 3 април 1860 г., по време на..

публикувано на 03.04.20 в 13:52

Защитени ли са личните ни данни по време на извънредното положение

Ще има ли злоупотреби с лични данни при предоставяне на декларациите ни на полицейски служители, когато напускаме дадено населено място или влизаме в друго? Как да потърсим правата си? В официално становище на Комисията за защита на личните данни за законосъобразност на обработването на лични данни от МВР чрез събиране на декларации от преминаващите..

публикувано на 03.04.20 в 11:51

Какъв е начинът да се върнем на работа без риск за здравето

С продължаването на извънредното положение, особено остро започваме да си задаваме въпроса за икономическото си оцеляване? Според допитване 56% от хората не знаят дали ще си запазят работата. А при перспективата извънредното положение да се удължи до 13 май тази тревога ескалира. Основният въпрос е как да възстановим икономическия живот на..

публикувано на 03.04.20 в 11:06

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем, обидните взаимоотношения на четвъртата власт с останалите и монополът на „големите” върху информацията, когато малките ги няма. Журналистът-творец – в дните, когато не само достоверната информация е важна, а и анализът, онова, което ни показва повече от същината на случващото се. Журналистът..

обновено на 03.04.20 в 09:49