Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сняг на върха на Витоша през май

БНР Новини

След като в 13 епизод с гласовете на Ели Хауърд и Стефан Радованов следяхме паралелно работата в Българската редакция на БиБиСи Лондон и в Българската редакция на Радио Свободна Европа в Прага и присъствахме на последния ден от съществуването на тези медийни институции, в епизод 14, продължението на "Българският глас", ще довършим онази голяма, важна и уникална история, в която радио на български език се прави на стратегически места в Европа.

Идеята за "професионален българин" е въпрос на десетилетия учене според Петър Увалиев, привичният разказвач на документалния сериал "Радиото", и тази идея ще придобие нова перспектива в радиото на български извън България.

Благодарение на прекрасните записи на Димитър Ганчев ще пресечем Рим и ще се озовем в Българската редакция на Радио Ватикана за един обичаен и същевременно неповторим работен ден. Този път паралелната ни история е от Дойче Веле и нашият втори главен герой Александър Андреев е в Бон и поглежда през прозореца на новото си студио към шлеповете по Рейн. Българският глас по радиото и неговата мисия на посланичество е перфектният пример за имплицитното свойство на феномена радио – преодоляване на разстояния. Каквито и да било разстояния. В 13 и 14 епизод най-напред разстоянието, наречено Желязна завеса, а след това и други.

Епизод 14 е изумителен.

Това е най-кратката рецензия за този епизод, при това 9 години след неговото правене. А то от своя страна трябваше да се побере в една седмица, 4 часа от която - студийно време за финално смесване. Защо е изумителен. Получила се е многопластова конструкция на няколко нива: смислово (отиваме надълбоко), мултилингвистично (живописно аудио), музикално (страхотни находки и скокове във времето) и емоционално (това проверете сами). Зад и вътре в историята на радиото прозират очертанията на необозрими по мащаб истории. Двойна експозиция, ако си послужим с фотографски термин. Всъщност, тройна.

И естествено стигаме дори до: "Понятието родина звучи много често като 40 цигулки, сантиментално и разпяно", Петър Увалиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куизът – интелектуалното забавление

Куизът е игра, която трупа все повече популярност у нас. Главно в градските клубове и заведения. Там запалените по въпросите от всякакъв тип и последвалите бързи отговори хора могат да развихрят знанията си. Регламентът на играта напомня много на този в телевизионните игри „Минута е много“ и „Стани богат“. В световен мащаб куизът е една много добре..

публикувано на 21.02.20 в 15:35

Как се превърнахме в най-неподходящото място за отглеждане на деца

България е на последно място в Европа и на 45-о място в света като страна, подходяща за отглеждане на деца, според съвместен доклад на Световната здравна организация (СЗО), авторитетното медицинското списание The Lancet   и УНИЦЕФ. Намираме се между Куба и Бахрейн.  Българските деца са на първо място в Европа по тютюнопушене, по употреба на..

публикувано на 21.02.20 в 13:33
Брад Пит получава

Награди, политика и звездни послания

Тазгодишната церемония по раздаването на наградите "Оскар" отмина, но остават тенденциите холивудската трибуна да се използва за политически изказвания и морални призиви. Мина времето, когато наградените благодаряха на продуцентите си и майките си, днес те правят изявления. Тази им склонност в "Нашият ден" коментират кинокритикът Благой Иванов и..

публикувано на 20.02.20 в 12:51

Култура на гурбета

Как да представяме подобаващо нашето културно-историческо наследство? Как да определим националните символите на новото поколение? Как да изградим българската идентичност и да съхраним традициите и ценностите, които ще предадем на следващите поколения?  Доц. д-р Петко Христов, бивш директор на Националния етнографски музей, гостува на "Нашият ден" и..

публикувано на 19.02.20 в 13:52

(Не)зависимостта на властите

Има ли (Не)зависимост на властите в България? Каква е политическата обстановка у нас? Как се съотнасят помежду си изпълнителната, законодателната и съдебната власт в светлината на ситуацията от последните седмици.  Политолозите Димитър Ганев от "Тренд" и доц. Татяна Буруджиева коментираха в "Нашият ден": "Проблемът не е в разделението на властите, а в..

публикувано на 19.02.20 в 11:54