Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Касимова-Моасе: Най-важната мисия на човека е просто да бъде щастлив

БНР Новини
Мария Касимова-Моасе
Снимка: личен архив

Гост на Ива Дойчинова в рубриката „Главен герой“ днес е писателката, майката на две дъщери, живееща в две държави и борещата се за правото да бъде щастлива жена Мария Касимова-Моасе. Някак естествено разговорът в студиото започна от въпроса дали тя самата се чувства главен герой в своя живот.

Мария Касимова-Моасе: "Главен герой съм в това, което правя, защото за толкова години някак си успях да си извоювам независимост. Не работя за никого, никой не ми казва какво да мисля, как да пиша, какво да правя. Така че спя спокойно.

Главен герой съм и в обученията, които правя. Много се гордея с това, защото всъщност това ме храни. Да си журналист на свободна практика не е професия, която може да те издържа, така че това мое знание, тези мои занимания подсигуряват страстта ми. Страстта ми да казвам какво мисля, да пиша и да разказвам истории."

За новата си книга – „Балканска рапсодия“, главната героиня на която е вдъхновена от бабата на Мария Касимова-Моасе, тя казва: „Много си я обичам, много исках да разкажа тази история. Беше мисия да седна и да я напиша, така че си пожелавам тя да среща очи, които я разбират, да отеква в някакви сърца и там да се доразказва. Сега при тези срещи с читателите, които правя, ми е много интересно да се огледам в очите им. Много ми харесва да виждам как тази много лична история, отеква в сърцата им и придобива някакъв техен смисъл. Това за мен е огромна отговорност. И много вярвам в това.“

Ива Дойчинова: Как успяваш да живееш в две държави, да се чуваш по месинджър със своите деца, да пътуваш непрекъснато? Какво е усещането, чувстваш ли се емигрант?

Мария Касимова-Моасе: "Аз не се приемам точно като емигрант, защото максимумът време, когато не съм била в страната е два месеца. Иначе се опитвам да се връщам всеки месец и следя всичко тук, плащам си тук данъците, за тук работя. Но да заминеш е трудно решение, което трябваше да взема преди пет години, но бях поставена пред много сложно решение."

Какво още мисли Мария Касимова-Моасе за живота между две страни, усещането съпругът ти да те нарича „писалка“, първия ѝ роман „Балканска рапсодия“ и връзката й с дъщерите й, която не е прекъсвала, можете да научите в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54