Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музика и политика

БНР Новини
Поетът Александър Петров в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирчо Стоичков

В предаването „Мултикултурни диалози – История и геополитика“ на програма „Христо Ботев“ гостува поетът Александър Петров, автор на едни от най-хубавите текстове на песни в българската поп и рокмузика, да споменем: „Нашият град“, „Любовта, без която не можем“, „Богатство“, „Жулиета“.

Едно от най-значимите постижения на социалистическата епоха в областта на културата беше българската популярна музика от 70-те и 80-те години на ХХ в. В нея музиката, текстът и изпълнението блестяха в хармонична връзка. Тази хармония привлича поколения слушатели. На въпроса на водещия Румен Дечев кое стимулираше това словесно изящество, поетът отговори, „Нашето поколение се отнасяше с отговорност“, но прецизира, че положителна роля в този процес е изиграла и цензурата, когато е действала не от идеологически, а от естетически позиции.

Днешната комерсиализация на културната сфера не рядко проправя път към пошлостта. В голяма степен Бийтълс са били музикантите, които са служели за еталон, но рокпоколението от онова време слабо е познавало текстовете на песните, още по-малко ляворадикалните позиции на Джон Ленън, участник в антивоенни и други политически акции, преследван от ЦРУ и ФБР.

Александър Петров счита, че хората, които пееха „Последен валс“ по улиците през 1989-90 г., не са постигнали идеалите си, а бъдещето на България зависи от днешното младо поколение, което трябва да вземе съдбата в ръцете си. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитровден е

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец. Той загинал мъченически. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Мощите на Свети Димитрий се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му място. Църковният празник е наричан от..

публикувано на 26.10.20 в 08:43

Християнската тема в киното

Повод за разговор e книгата „Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията“  на д -р Слава Янакиева, която е гост в "Благовестие". Авторката е културолог, като изследванията ѝ са в областта на религиозното кино и медиите, както и на средновековния театър и празничната култура. Член е на Института по средновековна философия и..

публикувано на 25.10.20 в 08:05
Проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Медиите вече не са посредник, а фактор

Какви трябва да бъдат медийните закони у нас и по-специално Законът за радио и телевизия? От какви промени се нуждаят, тъй като технологиите се развиват, а този закон е морално остарял? Но рецепта за закон, който да удовлетворява и политиците, и медиите, все още няма. Не само че няма промени, но и всеки опит да бъдат направени такива, води след себе си и..

обновено на 24.10.20 в 19:08

Андон Балтаков: Очаквам сигнал, че има воля обществените медии да са свободни и независими

Тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. След това генералният директор на БНР Андон Балтаков реагира на предложените от Министерството на културата поправки. В знак на несъгласие с това, което са качили на сайта, защото има разминаване..

обновено на 24.10.20 в 17:34
Елена Драмова и Стоян Маринов

Среща с майстори-занаятчии

Елена Драмова и Стоян Маринов са едни от малкото останали в страната ни майстори-занаятчии. Елена е майстор художествени тъкани. Изработва тъкани по традиционна технология от естествени материали: лен, памук, коприна, вълна. Изработва пана, черги, покривки, обредни кърпи и облекла. Иновира традиционната орнаментика в съвременните модели на покривки,..

публикувано на 24.10.20 в 08:45