Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музика и политика

БНР Новини
Поетът Александър Петров в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирчо Стоичков

В предаването „Мултикултурни диалози – История и геополитика“ на програма „Христо Ботев“ гостува поетът Александър Петров, автор на едни от най-хубавите текстове на песни в българската поп и рокмузика, да споменем: „Нашият град“, „Любовта, без която не можем“, „Богатство“, „Жулиета“.

Едно от най-значимите постижения на социалистическата епоха в областта на културата беше българската популярна музика от 70-те и 80-те години на ХХ в. В нея музиката, текстът и изпълнението блестяха в хармонична връзка. Тази хармония привлича поколения слушатели. На въпроса на водещия Румен Дечев кое стимулираше това словесно изящество, поетът отговори, „Нашето поколение се отнасяше с отговорност“, но прецизира, че положителна роля в този процес е изиграла и цензурата, когато е действала не от идеологически, а от естетически позиции.

Днешната комерсиализация на културната сфера не рядко проправя път към пошлостта. В голяма степен Бийтълс са били музикантите, които са служели за еталон, но рокпоколението от онова време слабо е познавало текстовете на песните, още по-малко ляворадикалните позиции на Джон Ленън, участник в антивоенни и други политически акции, преследван от ЦРУ и ФБР.

Александър Петров счита, че хората, които пееха „Последен валс“ по улиците през 1989-90 г., не са постигнали идеалите си, а бъдещето на България зависи от днешното младо поколение, което трябва да вземе съдбата в ръцете си. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката Удуърд е труд, упорство и качествена съдебна система

От печат излезе книгата на американския журналист Боб Удуърд „Ярост“, от която се разбира, че американският президент Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, още преди болестта да се разпространи в Съединените щати. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, коментира в „Мрежата“ по..

обновено на 27.09.20 в 14:09

Ловци на човеци

Евангелското четиво от Първата Неделя след Неделя подир Въздвижение завършва с Христовите думи, отправени към Симон Петър: “…не бой се; отсега ще ловиш човеци“ и след като изтеглят корабите на брега, бъдещите апостоли Иаков, Иоан и Симон, оставят всичко, за да тръгнат след Спасителя. За какъв лов на човеци става дума тук   и какви са..

публикувано на 27.09.20 в 08:05

Критичните медии и властта

Западни и американски медии опровергаха твърдението на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че критичните публикации за управлението на България в тях са платени. В същото време петиция с настояване за отпадане на ограниченията, наложени на журналистите, отразяващи работата на парламента, беше внесена в Народното събрание. Тя е подкрепена не само от..

публикувано на 26.09.20 в 13:49
Михаил Митев, Михайлина Павлова и Дилян Георгиев (от ляво надясно)

В името на това обществото да прогледне

Забравиха ли журналистите как се задават въпроси? Кои са „удобните“ и кои са „неудобните“ въпроси? Как се става журналист и чия е отговорността за това? Дискусия в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“ с Михаил Митев и Дилян Георгиев, създатели на най-младия медиен продукт в България- „Слово 111“, и с журналистките Вилдан Байрямова и Таня Димова...

публикувано на 25.09.20 в 15:34

Всички изкривявания на изборния процес стават преди влизането в изборната секция

Промените в Изборния кодекс по време на протести и в краткото време преди предстоящите избори коментират гостите на предаването "Законът и Темида" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в НС от "Обединени патриоти", и Орлин Колев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. "Тези промени целят да обезпечат следващото..

публикувано на 25.09.20 в 13:11