Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Безкрайно щастлива съм, че мога да работя в родния си град“, казва Андреана Николова

БНР Новини

Тя е водеща солистка на Русенската опера. Там дебютира като Улрика от „Бал с маски“ на Верди. Сега последното предизвикателство, което поема е участието й в мюзикъла „Кабаре“ на Джон Кендър и Фред Еб. Премиерата беше на 6 април, а на 13 е вторият спектакъл.

В кариерата си до тук има няколко много престижни отличия - Лауреат е на националните конкурси:  първи награди на конкурсите „Пълдин“, „Гена Димитрова“, „Феручо Талявини“ в Австрия, като там получава и наградата на австрийската критика. Трябва да спомена още конкурсите „Ирис Адами Корадети“ в Италия, и българските „Светослав Обратанов“, „Парашкев Хаджиев“ и „Борис Христов“, където Андреана получава и наградата на публиката.

Завършила е НМА „Панчо Владигеров“, а в момента самата тя преподава в музикалната гимназия в Русе. 

„Много съм щастлива. Това е новото ми поприще. Това е изключително отговорна задача и много вълнуваща“, казва Андреана Николова.


В предаването ще звучат документални и студийни записи на певицата от оперите „Фаворитката“ на Доницети, „Дон Карлос“ и „Бал с маски“ на Верди, „Адриана Лекувьор“ на Чилеа, както и фрагменти от „Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ на Брамс, Реквием на Моцарт и „Песни на странстващия калфа“ на Малер.


Слушайте "Български изпълнители" на 12 април, петък, от 23.00 часа по програма "Христо Ботев".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доайенът на японския джаз Масахико Сато за първи път в София

Фрий джаз концертът на годината – нещо невиждано за плахата и почти девствена за тази музика София (*на Акира Саката & Entasis в разгара на изтеклото вече лято) – вдъхнови екипа на "Аларма Пънк Джаз" през октомври да покани и друг от първопроходниците на японския авангарден джаз (от 60-те, че дори още от края на 50-те, та до днес!), а именно -..

публикувано на 26.09.24 в 20:52

Георги Ценов: Любовта към звука е първият фактор за това дали искаш да свириш на даден инструмент

Перкусионистът Георги Ценов е роден в София и започва музикалното си образование от ранна възраст. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и печели множество международни награди, сред които трето място на "Млади виртуози" през 2006, второ място на Международния конкурс "Пендим" награда на публиката на Международния конкурс за ударни..

публикувано на 25.09.24 в 12:35

Полифоничното сътворение по време на фестивала Laus Polyphoniae

В предаването "Музика хисторика" ви пренасяме на фестивала за ранна музика Laus Polyphoniae в Антверпен , който тази година се състоя между 23 август и 1 септември. Както винаги сред участниците бяха едни от най-известните вокални и инструментални състави, изпълняващи музика от Средновековието, Ренесанса и Барока, в това число Cappella..

публикувано на 23.09.24 в 09:15
Ангел Антонов

Нова монография, посветена на Райна Кабаиванска, я определя като "Весталка на операта"

Предаването "Неделен следобед" чества Деня на българската независимост с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на 22 септември от 14 часа е изцяло посветено на легендарната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден..

публикувано на 22.09.24 в 08:11

Карл Бьом: Дали чувам музиката? Та тя извира от мен…

На 28 август музикалният свят отбеляза 130 години от рождението на Карл Бьом – един от колосите на диригентското поприще на ХХ век. "Патриарх на хармонията" го наричаха, а съвременниците му шеговито, но и със страхопочитание произнасяха: "Да отдадем дължимото на Бьом Австрийски!" Самият маестро пък бе съвсем лаконичен: "От мига, в който проговорих,..

публикувано на 21.09.24 в 08:10