Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Генералният директор на BBC лорд Тони Хол: Настъпи времето на обществените медии

4
Николета Даскалова, Михайлина Павлова, Анета Милкова и доц. д-р Светлана Божилова
Снимка: Таня Димова

На 11 и 12 април БНР за първи път бе домакин на 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). За радиоасамблеята в София пристигнаха участници от 39 държави от цяла Европа, представляващи 44 обществени медийни организации. Повече подробности за темите, които се разискваха по време на асамблеята, от Николета Атанасова, която разговаря с Ноел Къран, генерален директор на EBU и с Александър Велев, генерален директор на БНР.

Годишният отчет на Съвета за електронни медии бе приет от депутатите, но стана повод за коментари за свободата на словото у нас и искания за законови промени за „реален контрол“ върху медиите.

За коментар по отчета на СЕМ и предстоящите промени в Закона за радио и телевизия поканихме Анета Милкова, директор на „Специализираната администрация - Надзор, лицензионни, регистрационни и правни режими“ към СЕМ, доц. д-р Светлана Божилова, преподавател в ФЖМК на СУ „Климент Охридски“ и Николета Даскалова, експерт от фондация „Медийна демокрация“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Линда Ауанис

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на..

публикувано на 23.09.20 в 14:12

Колко вредно е духовното ГМО

"Дайте ми лукс, нужното не ме интересува" – казва Оскар Уайлд. Безкрайно може да се спори кое е нужно и кое лукс по отношение на духовната храна. Но точно както луксозните стоки имат евтини имитации, духовната култура се копира от ерзац продукти, претендиращи да ни носят възвисяване. Имаме ли сетива да различаваме духовното ГМО в ситуация, в която..

публикувано на 23.09.20 в 09:55

Из историята на Българските държавни железници

Обявяването на независимостта на България и историята на Българските държавни железници – пресечни точки: конфискуването на жп линиите, собственост на австрийската компания Източни железници, става във връзка с обявяването на независимостта на България, а в царския влак на гара Две могили министър-председателят Александър Малинов написва Манифеста на..

публикувано на 23.09.20 в 08:25

Мирът в трите аврамически религии

На 21 септември преди 81 години (през далечната 1939) започва Втората световна война. От 2001 година с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации светът отбелязва Международния ден на мира.  По традиция на този ден генералният секретар на ООН удря камбаната на мира и призовава всички воюващи страни да оставят оръжията и..

публикувано на 21.09.20 в 16:35
Аркади Шарков

По-добро здравеопазване, но не за сметка на повишени здравни осигуровки

Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за последната една година, дължаща се най-вероятно на Covid кризата. Н ационално представително проучване от август на Изследователски център „Тренд“ , проведено сред 1005 души, относно нагласите на българите спрямо здравната система,..

публикувано на 21.09.20 в 16:34