Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светлините на рампата

БНР Новини
Цвета Балийска и Емил Янев в студиото на „Трамвай по желание“
Снимка: Калина Станева

Епизод 345 на „Трамвай по желание“ среща публиката с актрисата, психолога и педагога Цвета Балийска. Само дни след излъчването на предаването, актрисата ще представи пред публика сценично произведение, изиграно изцяло от незрящи. Един вдъхновяващ експеримент, който превръща изкуството в съпричастие и терапия.

Омагьосани от прожекторите на сцената и светлините на рампата, рядко се сещаме за благородната, благотворителна и благотворяща роля на театъра. Възможно ли е театърът да играе освен естетическа, и социална роля? Какви психо-социални практики предлагат сценичните изкуства? 
Що е плейбек театърът и как той може да послужи като средство за подготовка на актьори и тренировка за представления и пърформанси? Как да опознаем човека с помощта на театралната мотика в ръка?

Един оптимистичен епизод за благотворителността и благотворенето.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц, Ружа Маринска

Ружа Маринска с ценен труд, като истински документ на времето

На книжния пазар излезе едно изключително издание, в което са събрани теоретични статии, материали върху световното изкуство, рецензии за българското художествено творчество, и най-вече за изкуството и проявите на десетки наши художници  в продължение на 50 години. Това е двутомник, със заглавие: „За изкуството“. Изданието включва няколко тематични посоки..

публикувано на 02.12.20 в 11:58

Кинофестивалът „Златен ритон“ – за първи път онлайн

25-ото издание на фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември тази година . Екипът на фестивала успя да преформатира организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното...

публикувано на 02.12.20 в 11:22

Магичен друг свят

Има щастливци, които превръщат действителността в един магичен свят – свят от мечтите. Пътищата им са изключително интересни. Те искат да променят схващането за застиналост на фолклора и представата на хората, че фолклорът е за възрастни. Мария Димитрова и Боян Ангелов – гости в рубриката Главен герой на "Нашият ден". Те официално представят албума си..

публикувано на 02.12.20 в 11:05

Роман, вдъхновен от самия Бертолучи

В книгата си “Мечтатели” Гилбърт Адеър разказва, че подтикът да смени заглавието на своя роман дошъл от именития режисьор. Така заглавието “Блажени невинните” се превръща в “Мечтатели”. Романът, написан през 1998 година, става популярен пет години по-късно. Бертолучи вижда в тази история искрата, от която се раждат добрите филми. "Не за..

публикувано на 01.12.20 в 18:25

Мира Добрева събра истории за смисъла на живота в книга

38 документални разказа е избрала от своите 100 срещи със столетници популярната телевизионната журналистка Мира Добрева и ги е включила в новата си книга „Столетниците – благословия или орисия“. Елегантното томче със житейски истории засяга важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта,..

публикувано на 01.12.20 в 16:15