Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По следите на сянката

Представата за отвъдното и междинните пространства винаги е вълнувала човека. Какво представлява душата, каква е нейната съдба- българските народни вярвания и песни се опитват да намерят своите обяснения за необяснимото. С тяхното изучаване именно се заема и Радослав Гизгинджиев, писател и режисьор, който тръгва по следите на образа на вампира в българския фолклор.

Той предлага както изследване по темата, наречено „Вампирът, по следите на сянката“, така и художествен роман „Лепири, между сянката и светлината“.

Радослав Гизгинджиев гостува във „Време и половина“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова книга на Илко Димитров

От известно време Илко Димитров прекрачи границата на поезията и навлезе в собствен жанр – на границата между проза и поезия, като тази граница постоянно се мести.  Резултатът е, че неговите книги стават все по-задълбочени, но и отдалечени от т.нар. "философска поезия".  Защото поезията на Илко Димитров не търпи етикетите. Тя сякаш постигна някакъв..

публикувано на 25.09.23 в 08:45

Излезе избрана поезия на Здравко Кисьов

"Поет на ясния и сдържан изказ, Здравко Кисьов имаше висока представа за мисията на твореца в нашия свят. Неговите вълнения от всекидневието внасяха в стихотворенията му скромност и светъл стоицизъм, разтваряха го в природата." С тези точни думи Марин Бодаков определя поезията на един от най-добрите български майстори на словото. Можем да цитираме за..

публикувано на 25.09.23 в 08:10

Нов роман на Емануил А. Видински

"Дом за начинаещи" е роман за времето, в което търкаляме частици от себе си, бързаме да ги сглобим надпреварвайки се със слънчевите цикли и лунните фази, понякога се получава, по-често не успяваме, но сме целите там – във форматиращите години на онова някога, в което (може би) са кодирани бъдещите ни успехи и провали. "Дом за начинаещи" е сценарно..

публикувано на 24.09.23 в 09:25

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите, уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10