Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

#ДАБЪДЕБАНЯ – продължение на сагата

За подмяната в градското пространство на София и мъртвите зони, които не допускат сгради и хора с облик

БНР Новини
1
Снимка: БГНЕС

Борбата за сградата на Софийската минерална баня продължава с пълна сила и в утрото на 13 май 2019 г., когато знаковият паметник на архитектурата навършва 106 години. Столичани и гости на столицата осъмват и в този ден с факта, че банята не е баня и е на път никога да не се завърне към първоначалното си предназначение. Успоредно с това се разкриват особените измерения на т.нар. мъртви точки и/или пространства в съвременния столичен град, в които предназначението на сградите и хората е напълно подменено.

Антоанета Салфидж и арх. Ивайло Захариев

Разговорът в студиото на „Нашият ден“ започва с виртуална разходка от студиото в БНР по улица „Граф Игнатиев“ и през останалите по-сигурни пресечки до сградата на Централната минерална баня в София. Гид в преминаването по „Графа“ е Богдан Милчев от Института по пътна безопасност, който анализира концепцията на т.нар. споделена улица. Следват коментарите на гостите в студиото – журналистът Антоанета Салфидж и арх. Ивайло Захариев, които дават не просто историческата, философска и етична картина на казуса със сградата на Централната минерална баня в София, но и задават въпроси за една странна подмяна на градски и човешки територии, която продължава цели 30 години. Става ясно, че и в социалните мрежи #ДА БЪДЕ БАНЯ продължава да бъде гореща територия в търсене на предназначението.

Социологът Антоний Гълъбов поглежда към София като междинно пространство за миграция и част от древния път Via Diagonalis, с което отчасти обяснява хаоса в градоустройствената философия на древната българска столица днес.

Защо концепциите и действията на съвременните властимащи, професионални гилдии и хора, циркулиращи в процеса, не включват създаването на нови и съвременни символи на града, като в същото време допускат да се рушат древните символи, свързани с душата и историята на София? Защо ценностите от царския дворец са в банята, а банята не е в нея? Знаем ли името на столичния кмет, който прави първата стъпка към съвременния казус със сградата на Централната минерална баня – съзнателно или не – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54