Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МФ „Софийски музикални седмици“ – Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист – цигуларката Божидара Кузманова – директно от зала „България“

Четвъртък, 30 май, начало 19 часа

БНР Новини
Божидара Кузманова
Снимка: личен архив

Вълнуваща „романтична“ вечер ни очаква в рамките на юбилейното, 50-то издание на фестивала „Софийски музикални седмици“. Под диригентството на Найден Тодоров ще прозвучат две емблематични творби от епохата на романтизма: Концерт за цигулка и оркестър №1, сол минор, от Макс Брух и Симфония №4 в ми бемол мажор – „Романтична“ от Антон Брукнер. Като солист ще имаме удоволствието да чуем цигуларката Божидара Кузманова, която от години живее и преподава в Музикалното училище във Виена.

Божидара Кузманова има ангажименти като солист, камерен изпълнител и доцент в майсторски класове в Европа, Израел, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия. Много съвременни композитори ѝ посвещават солови творби. Дискографията на Божидара Кузманова е богата и разнообразна, тя обхваща различни епохи на камерната музика както и множество концерти за цигулка и оркестър. За нея критиката пише: „Тя не просто свири, тя ви кара да усетите вътрешната енергия на музиката в себе си. Прецизността ѝ е обогатена с чар и елегантност.“

Диригентът Найден Тодоров. Снимка: Василка БалевскаДиригентът Найден Тодоров е „Музикант на годината 2018“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. За 28-те години на класацията директорът на Софийската филхармония е едва третият носител на приза, който го печели два пъти в гласуването на публиката.

Цигулковият концерт на Макс Брух е сред най-популярните романтични произведения, писани за този инструмент. Строежът на концерта е необичаен – и трите му части са написани в сонатна форма. Ескизите на концерта в сол минор най-вероятно се отнасят към 1857 година, когато 19-годишният Брух завършва консерваторията в Кьолн, където учи при Фердинанд Хилер и Карл Райнеке. Творбата е изцяло завършена през 1866 и е изпълнена за първи път на 24 април със солист Ото фон Кьонигслоф и диригент – самият автор. Веднага след това концертът е преработен с помощта на прочутия цигулар Йозеф Йоахим и през 1867 окончателно добива познатия днес вид. Премиерата на преработения концерт е на 5 януари 1868 в Бремен със солист Йозеф Йоахим и диригент Карл Мартин Райнхалер.

Четвъртата симфония е едно от най-добрите творения на Антон Брукнер. Замисълът за нея възниква още през 1873, по време на работата на композитора над предшестващия симфоничен цикъл. Тогава се появяват отделни ескизи. Работата над симфонията продължава дълго, тъй като Брукнер е много зает с концерти, гастроли и преподавателска дейност. Той успява да завърши творбата на 31 август 1874 година, но възможности за нейното изпълнение така и не се откриват. След две преработки на симфонията, тя най-сетне е изпълнена в окончателния си вид. Премиерата е на 20 февруари 1881 във Виена, в залата на „Музикферайн“ под диригентството на Ханс Рихтер.

Концертът се излъчва директно по програма „Христо Ботев“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В обятията на Даниел Боавентура

В две поредни издания „Музикална мрежа“ запознава с музикалния талант на бразилския актьор Даниел Боавентура.  Той е една от звездите на бразилската сцена, от телевизионния екран, театралният подиум и мюзикъла. Музицира внушително, умело владее гласа си и съчетава всички интонационни нюанси с лекота. Изглежда природата го е дарила и с..

публикувано на 21.10.20 в 10:20
Йосиф Цанков

Спомен за Йосиф Цанков

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика и родоначалник на българския шлагер. Една колосална фигура на небосклона на българската забавна музика.  Йосиф Цанков е роден е на 7 ноември 1911 г. в Русе в семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Започва да учи пиано едва 6-годишен. На 11 години се твърди, че е съставил..

публикувано на 21.10.20 в 10:19
Зорница Иларионова

Полет чрез музиката – новият диск на Зорница Иларионова

Това е вторият диск на цигуларката. Осъществен е заедно с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Той съдържа както по-рано записани пиеси, така и съвсем нови регистрации. Включени са творби от Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Панчо Владигеров. Дискът е издаден от Евгени Димитров-Маестрото. Завършен е малко преди..

публикувано на 21.10.20 в 08:55
Цигуларката Юлия Пушкер

Концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист – Юлия Пушкер

Две знаменателни годишнини ще бъдат отбелязани в концерта, с който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин ще се представят пред варненската публика тази събота, в рамките на есенното издание на международния музикален фестивал „Варненско лято“: 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен и 180 години от рождението на Пьотр Илич..

публикувано на 20.10.20 в 09:43

Фолклорен радио блиц с Ваня и Александър Друмеви

Музиката и любовта са спойката във връзката на тези двама млади и талантливи хора. Какво още ги движи в живота и други интересни дреболии за тях може да чуете в блиц интервюто с тях.

публикувано на 19.10.20 в 15:50