Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ „Софийски музикални седмици“ – Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист – цигуларката Божидара Кузманова – директно от зала „България“

Четвъртък, 30 май, начало 19 часа

БНР Новини
Божидара Кузманова
Снимка: личен архив

Вълнуваща „романтична“ вечер ни очаква в рамките на юбилейното, 50-то издание на фестивала „Софийски музикални седмици“. Под диригентството на Найден Тодоров ще прозвучат две емблематични творби от епохата на романтизма: Концерт за цигулка и оркестър №1, сол минор, от Макс Брух и Симфония №4 в ми бемол мажор – „Романтична“ от Антон Брукнер. Като солист ще имаме удоволствието да чуем цигуларката Божидара Кузманова, която от години живее и преподава в Музикалното училище във Виена.

Божидара Кузманова има ангажименти като солист, камерен изпълнител и доцент в майсторски класове в Европа, Израел, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия. Много съвременни композитори ѝ посвещават солови творби. Дискографията на Божидара Кузманова е богата и разнообразна, тя обхваща различни епохи на камерната музика както и множество концерти за цигулка и оркестър. За нея критиката пише: „Тя не просто свири, тя ви кара да усетите вътрешната енергия на музиката в себе си. Прецизността ѝ е обогатена с чар и елегантност.“

Диригентът Найден Тодоров. Снимка: Василка БалевскаДиригентът Найден Тодоров е „Музикант на годината 2018“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. За 28-те години на класацията директорът на Софийската филхармония е едва третият носител на приза, който го печели два пъти в гласуването на публиката.

Цигулковият концерт на Макс Брух е сред най-популярните романтични произведения, писани за този инструмент. Строежът на концерта е необичаен – и трите му части са написани в сонатна форма. Ескизите на концерта в сол минор най-вероятно се отнасят към 1857 година, когато 19-годишният Брух завършва консерваторията в Кьолн, където учи при Фердинанд Хилер и Карл Райнеке. Творбата е изцяло завършена през 1866 и е изпълнена за първи път на 24 април със солист Ото фон Кьонигслоф и диригент – самият автор. Веднага след това концертът е преработен с помощта на прочутия цигулар Йозеф Йоахим и през 1867 окончателно добива познатия днес вид. Премиерата на преработения концерт е на 5 януари 1868 в Бремен със солист Йозеф Йоахим и диригент Карл Мартин Райнхалер.

Четвъртата симфония е едно от най-добрите творения на Антон Брукнер. Замисълът за нея възниква още през 1873, по време на работата на композитора над предшестващия симфоничен цикъл. Тогава се появяват отделни ескизи. Работата над симфонията продължава дълго, тъй като Брукнер е много зает с концерти, гастроли и преподавателска дейност. Той успява да завърши творбата на 31 август 1874 година, но възможности за нейното изпълнение така и не се откриват. След две преработки на симфонията, тя най-сетне е изпълнена в окончателния си вид. Премиерата е на 20 февруари 1881 във Виена, в залата на „Музикферайн“ под диригентството на Ханс Рихтер.

Концертът се излъчва директно по програма „Христо Ботев“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30