Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МФ „Софийски музикални седмици“ – Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист – цигуларката Божидара Кузманова – директно от зала „България“

Четвъртък, 30 май, начало 19 часа

БНР Новини
Божидара Кузманова
Снимка: личен архив

Вълнуваща „романтична“ вечер ни очаква в рамките на юбилейното, 50-то издание на фестивала „Софийски музикални седмици“. Под диригентството на Найден Тодоров ще прозвучат две емблематични творби от епохата на романтизма: Концерт за цигулка и оркестър №1, сол минор, от Макс Брух и Симфония №4 в ми бемол мажор – „Романтична“ от Антон Брукнер. Като солист ще имаме удоволствието да чуем цигуларката Божидара Кузманова, която от години живее и преподава в Музикалното училище във Виена.

Божидара Кузманова има ангажименти като солист, камерен изпълнител и доцент в майсторски класове в Европа, Израел, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия. Много съвременни композитори ѝ посвещават солови творби. Дискографията на Божидара Кузманова е богата и разнообразна, тя обхваща различни епохи на камерната музика както и множество концерти за цигулка и оркестър. За нея критиката пише: „Тя не просто свири, тя ви кара да усетите вътрешната енергия на музиката в себе си. Прецизността ѝ е обогатена с чар и елегантност.“

Диригентът Найден Тодоров. Снимка: Василка БалевскаДиригентът Найден Тодоров е „Музикант на годината 2018“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. За 28-те години на класацията директорът на Софийската филхармония е едва третият носител на приза, който го печели два пъти в гласуването на публиката.

Цигулковият концерт на Макс Брух е сред най-популярните романтични произведения, писани за този инструмент. Строежът на концерта е необичаен – и трите му части са написани в сонатна форма. Ескизите на концерта в сол минор най-вероятно се отнасят към 1857 година, когато 19-годишният Брух завършва консерваторията в Кьолн, където учи при Фердинанд Хилер и Карл Райнеке. Творбата е изцяло завършена през 1866 и е изпълнена за първи път на 24 април със солист Ото фон Кьонигслоф и диригент – самият автор. Веднага след това концертът е преработен с помощта на прочутия цигулар Йозеф Йоахим и през 1867 окончателно добива познатия днес вид. Премиерата на преработения концерт е на 5 януари 1868 в Бремен със солист Йозеф Йоахим и диригент Карл Мартин Райнхалер.

Четвъртата симфония е едно от най-добрите творения на Антон Брукнер. Замисълът за нея възниква още през 1873, по време на работата на композитора над предшестващия симфоничен цикъл. Тогава се появяват отделни ескизи. Работата над симфонията продължава дълго, тъй като Брукнер е много зает с концерти, гастроли и преподавателска дейност. Той успява да завърши творбата на 31 август 1874 година, но възможности за нейното изпълнение така и не се откриват. След две преработки на симфонията, тя най-сетне е изпълнена в окончателния си вид. Премиерата е на 20 февруари 1881 във Виена, в залата на „Музикферайн“ под диригентството на Ханс Рихтер.

Концертът се излъчва директно по програма „Христо Ботев“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Кицов

Ивайло Кицов – сериозно, без да се вземаш насериозно

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Ивайло Кицов – музикален журналист и дългогодишен сътрудник на програма „Христо Ботев", е Главен герой в "Нашият ден". Пътят на музикален журналист "Завърших журналистика, имам 1 година филология в Шумен...

публикувано на 25.01.21 в 17:50
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15