Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкуство с кауза или за един автопортрет с… противогаз

БНР Новини
1
"Автопортрет с пейзаж" на Алла Георгиева
Снимка: Ася Чанева

В галерията „Червената точка“ в София продължава изложбата „С“- „ВЪГЛЕРОД“. Поради големия интерес, тя ще може да се разгледа до 4 юни включително. Въглеродът е в основата на живота, защото всички организми са изградени от молекули, съдържащи въглерод. Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността. Химичният му символ „С“ идва от Carbonium, от латински carbo – „въглен“. Неметалът въглерод се среща под няколко алотропни форми, най-известни от които са графитът и диамантът.

Изложбата „С“ - „ВЪГЛЕРОД“ събира творби на 11 автори, различни по стил и техника.Това са: Аксиния Пейчева, Мария Налбантова, Моника Найденова,  Алла Георгиева, Генади Гатев, Павлин Радевски, Радослав Мъглов, RASSIM®, Рафаил Георгиев-Рафо, Стефан Петрунов и Слав Недев, който е и кураторът на изложбата.

Една от творбите във „ВЪГЛЕРОД“ привлича погледите с постмодернистката си идея. „Автопортрет с пейзаж“ е иронична провокация от утвърдената художничка Алла Георгиева. В нейния пейзаж на заден фон има комини на ТЕЦ, тъй като авторката свързва въглерода предимно с въглеродния двуокис, а на преден план в картината с маслени бои се виждат смартфон и чаша мляко. Най-впечатляващото в автопортрета на Алла Георгиева е, че тя се е изобразила с красиви бижута и с противогаз. Абсурдно е да нямаш елементарното - чист въздух, но да се вълнуваш от това да имаш последни модели технологични джаджи, скъпи бижута и нови дрехи – това е идеята на Алла, която досега не е засягала темата екология в творчеството си.

Личните стъпки на всеки човек за опазването на околната среда са важни, според художничката, но огромният екологичен  проблем трябва да се решава повече на политическо, отколкото на гражданско ниво. Но световният проблем с мръсотията, разбира се, не е само политически, той е и икономически.

Решението, според Алла Георгиева, е да избираме правилните хора, с очакването, че те ще действат по правилния начин.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55