Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Магдалина Станчева – пазителката на старините под София

Магдалина Станчева
Снимка: nbulibrary-blog.eu

Не е достатъчно археологическите находки да бъдат разкрити и описани – те трябва да бъдат включени в живота на града. Благодарение на това свое разбиране Магдалина Станчева (1924 – 2014) успява да се пребори за опазване на безценното наследство, разкрито в центъра на столицата при строежа на внушителните партийни и държавни сгради на тоталитаризма. С отговорността на перфекционист тя цял живот е записвала и подреждала ден по ден факти от работата и личния си живот.

Благодарение на тези нейни навици, днес можем да разберем дори дали е греело слънце над София на определена дата. Магдалина Станчева е дарила огромния си архив на Нов български университет, чиято управа заедно със специализирана фирма и с помощта на Програма „Култура“ на Столичната община го превръща в проект „Археологията като съдба – дигитализация и популяризиране на архива на Магдалина Станчева“. Програма „Христо Ботев“ се присъединява към инициативата с популяризирането ѝ и с поредицата „Под паважите на София“ в предаването „Радиоенциклопедия“, чието излъчване ще започне следващата седмица – на 5 юни.

Чуйте подробности за личността на археоложката и за проекта от разговора с Калина Гарелова, представител на организаторите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поглед към София

Всяка година на 17 септември думите на апостол Павел до коринтяните си проправят път към душите на хората. Във времето, в което живеем – и към страниците им във Фейсбук, но не това е важното. Важното е, че не често, не в повечето случаи, а винаги накрая „остават тия трите: вяра, надежда и любов, но най-голямата от тях е любовта“. Затова..

публикувано на 18.09.20 в 19:45

Тома Марков в "Развалини"

Името на Тома Марков е добре познато за хората, които се интересуват от литература през последните 20 години. Поетичното му присъствие започва в средата на 90-те години на миналия век с книги, които тогава излизаха в ограничен тираж. Той е един от авторите на сп. "Егоист", следват романи и книги с поезия, които имат широка публика. Тома Марков е един от..

публикувано на 18.09.20 в 16:38

Художникът Иван Димов показва илюстрации към книгите на Валери Петров

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов. Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата (фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт), показани през 1978 г. в ОХИ..

публикувано на 18.09.20 в 16:22

75 години от рождението на Катя Паскалева

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но цялото ѝ детство минава в Перник. Кариерата ѝ започва с участие в самодейния театър, където играят баща ѝ и негови приятели. 7-годишна е, когато играе момче – син на партизанин. Във ВИТИЗ я приемат през 1963 г. Тогава тя става част от имената, дали облика на българското съвременно кино и театър...

публикувано на 18.09.20 в 09:27

КвАРТал Фестивал се завръща с пето издание

На 18 септември в София започва петото юбилейно издание на фестивала за градска култура„KvARTal“. До края на уикенда карето, очертано от булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“, показва най-доброто от себе си. Галерии, занаятчийски ателиета, кулинарни работилници и културни институции отварят вратите си за любопитните...

обновено на 18.09.20 в 09:13