Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Магдалина Станчева – пазителката на старините под София

Магдалина Станчева
Снимка: nbulibrary-blog.eu

Не е достатъчно археологическите находки да бъдат разкрити и описани – те трябва да бъдат включени в живота на града. Благодарение на това свое разбиране Магдалина Станчева (1924 – 2014) успява да се пребори за опазване на безценното наследство, разкрито в центъра на столицата при строежа на внушителните партийни и държавни сгради на тоталитаризма. С отговорността на перфекционист тя цял живот е записвала и подреждала ден по ден факти от работата и личния си живот.

Благодарение на тези нейни навици, днес можем да разберем дори дали е греело слънце над София на определена дата. Магдалина Станчева е дарила огромния си архив на Нов български университет, чиято управа заедно със специализирана фирма и с помощта на Програма „Култура“ на Столичната община го превръща в проект „Археологията като съдба – дигитализация и популяризиране на архива на Магдалина Станчева“. Програма „Христо Ботев“ се присъединява към инициативата с популяризирането ѝ и с поредицата „Под паважите на София“ в предаването „Радиоенциклопедия“, чието излъчване ще започне следващата седмица – на 5 юни.

Чуйте подробности за личността на археоложката и за проекта от разговора с Калина Гарелова, представител на организаторите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.