Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Магдалина Станчева – пазителката на старините под София

Магдалина Станчева
Снимка: nbulibrary-blog.eu

Не е достатъчно археологическите находки да бъдат разкрити и описани – те трябва да бъдат включени в живота на града. Благодарение на това свое разбиране Магдалина Станчева (1924 – 2014) успява да се пребори за опазване на безценното наследство, разкрито в центъра на столицата при строежа на внушителните партийни и държавни сгради на тоталитаризма. С отговорността на перфекционист тя цял живот е записвала и подреждала ден по ден факти от работата и личния си живот.

Благодарение на тези нейни навици, днес можем да разберем дори дали е греело слънце над София на определена дата. Магдалина Станчева е дарила огромния си архив на Нов български университет, чиято управа заедно със специализирана фирма и с помощта на Програма „Култура“ на Столичната община го превръща в проект „Археологията като съдба – дигитализация и популяризиране на архива на Магдалина Станчева“. Програма „Христо Ботев“ се присъединява към инициативата с популяризирането ѝ и с поредицата „Под паважите на София“ в предаването „Радиоенциклопедия“, чието излъчване ще започне следващата седмица – на 5 юни.

Чуйте подробности за личността на археоложката и за проекта от разговора с Калина Гарелова, представител на организаторите.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на филм, посветен на Цветана Манева

"Сцени от един вдъхновяващ живот" е портретен документален филм за актрисата Цветана Манева от поредицата "БНТ Представя" на Българската национална телевизия. Филмът проследява цялата кариера на актрисата от първата до последната ѝ роля на театралната сцена, най-значимите образи, изиграни от Цветана Манева, на големия екран. Тя споделя за най-важните..

публикувано на 01.12.22 в 16:30

Културният сектор и структурното финансиране – накъде след едногодишните грантове

На 23 ноември Национален фонд "Култура" обяви избраните за финансиране с "Едногодишен грант" институции. Според фонда "програмата цели да подпомогне бенефициентите в постигането на по-висок организационен капацитет, повишаването на качеството и обхвата на събитията и продуктите, които създават, за да развият устойчивост и независимост в дейността си"...

публикувано на 01.12.22 в 13:30

Визуалното изкуство и танцът се срещат във "Виртуални тела"

Проектът "Виртуални тела" представя избрани живописни и скулптурни произведения от постоянната експозиция в "Квадрат 500" през средствата на съвременния танц. Проектът обединява визуалното изкуство, танца и технологиите. Десет хореографи създават кратки танцови видеа, всяко от които е една вълнуваща и оригинална интерпретация на преживяното произведение..

публикувано на 01.12.22 в 08:35

Как фотографията променя социалната действителност

Шарлоте Шмиц е документална фотографка, чийто артистичен подход предизвиква традиционните документални практики. По този начин тя изразява личните си възгледи по теми, свързани с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография във Университета в Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в..

публикувано на 30.11.22 в 17:25

Изложба, посветена на 70 години от рождението на големия скулптор Емил Мирчев

С изложба, която се открива днес (30 ноември) в галерия "Академия", се отбелязва 70-годишнината от рождението на големия български скулптор Емил Мирчев, възпитаник на Националната художествена академия и дългогодишен професор там. Неговото творчество се простира в областта на монументалните и кавалетните форми. Работи с класически материали като..

публикувано на 30.11.22 в 17:08