Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да си себе си, когато помагаш

БНР Новини
Мариана Пенчева
Снимка: europarl.europa.eu

В това издание на рубриката „Радиоавтограф“ на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с една жена, която превръща геройството и посвещаването на другите в свое ежедневие. Мариана Пенчева е философ по образование и учител по призвание. Тя преподава вече от 10 години. Мариана приема трудностите, съпътстващи това да се занимава с не толкова добре обезпечена в материално отношение професия, заради едно много простичко свое решение – през целия си живот да прави само онова, което обича. А в нейния случай това означава да преподава и да помага на другите.

Първото си назначение получава в училището с пансион в дряновското село Гостилица, на непълен работен ден, без да има възможност да преподава по желаната от нея специалност и възрастова група. Водена изцяло от любовта си към професията, Мариана се съгласява. Една година след назначаването си като учител тя получава академична награда за най-добър студент от община Велико Търново, която има и материално изражение. По това време Мариана получава заплата от 50 лева на месец, а парите от наградата използва, за да живее, но и за да купува на децата, на които преподава, материали, книги и допълнителни пособия за извънкласни дейности и забавления. С част от сумата помага и на сестра си, за да може и тя да завърши висшето си образование. Прави всичко това, водена от мисълта, че парите са дошли при нея заради образование и трябва отново да бъдат вложени в образование.

Още от самото начало е предупредена, че децата в пансиона, които са социално слаби и живеят далеч от родителите си, са „по-трудни". Въпреки това тя приема всяка трудност като приключение, убедена, че човек не може бъде учител само 40 минути, а трябва да отдава цялото си време на това призвание. Тя не разграничава работата си в час от времето, което прекарва с децата след това. Оценявайки факта, че трудните деца са артистични, тя (с подкрепата на своята директорка) веднага създава менторска програма в пансиона, която включва множество извънкласни дейности, занимания по народни танци, танци на народите и театър.

Повратният момент за Мариана и нейните възпитаници настъпва, когато се налага пансионът да затвори врати. Така децата са изправени пред това да се върнат в семействата си, където няма да получава същата грижа и образование. Тогава Мариана Пенчева решава да се погрижи за 9 деца от крайно бедни семейства, които живеят по пет дни в седмицата в пансиона. Тя си дава сметка, че те са изградили връзки помежду си и се чувстват като едно голямо семейство. Мариана решава, че не може да допусне това да им бъде отнето по административни причини и започва да се бори за запазване на училището. След като всички възможности отпадат и става ясно, че пансионът в крайна сметка ще бъде закрит, Мариана се среща с родителите на част от децата и взима единственото възможно за нея решение – да направи така, че те да заживеят заедно с нея, за да продължават да учат във Велико Търново и да не се отделят от средата си. За щастие, тя среща разбиране от страна на своето семейство, приятелите си и част от институциите.

Затова как протича живота ѝ вече пета година с нейните възпитаници, за връзките с техните родители и за това как семейството на Мариана Пенчева става много голямо чуйте в разговора ѝ с Ирина Вълчанова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катрин Джонсън

Катрин Джонсън, математичката от "Скрити числа", почина на 101 години

Поискали от Катрин Джонсън луната и тя им я дала – пише в съобщението за смъртта на математичката на 101-годишна възраст в. "Ню Йорк Таймс". Въоръжена с малко повече от молив, линийка и един от най-брилянтните математически мозъци, Джонсън изчислява прецизните траектории, по които "Аполо" 11  каца на Луната през 1969 г. и след историческата "малка стъпка..

публикувано на 24.02.20 в 19:08
Копитото

Дали софиянци отново ще ходят на Витоша с лифт

Напоследък за пореден път се заговори за възстановяването на туристическия лифт Княжево – Копитото, като този път новината излезе от собственика на бившата въжена линия – фирма "Витоша – ски". Възможно е проверките на Столичната община още от 2018 година на съоръженията да са провокирали фирмата да прояви активност, но оттам смятат, че има законови..

публикувано на 24.02.20 в 14:16

Страшен ли е Страшният съд

Заедно с иконом Николай Георгиев , началник отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква в Неделя Месопустна ще се спрем на факта, че всъщност Страшният съд е съд на любовта. Защото според протойерей Александър Шмеман: „В края на краищата и нас ще ни съди Любовта. И не любовта въобще, не любовта към абстрактното,..

публикувано на 23.02.20 в 08:05

Куизът – интелектуалното забавление

Куизът е игра, която трупа все повече популярност у нас. Главно в градските клубове и заведения. Там запалените по въпросите от всякакъв тип и последвалите бързи отговори хора могат да развихрят знанията си. Регламентът на играта напомня много на този в телевизионните игри „Минута е много“ и „Стани богат“. В световен мащаб куизът е една много добре..

публикувано на 21.02.20 в 15:35

Как се превърнахме в най-неподходящото място за отглеждане на деца

България е на последно място в Европа и на 45-о място в света като страна, подходяща за отглеждане на деца, според съвместен доклад на Световната здравна организация (СЗО), авторитетното медицинското списание The Lancet   и УНИЦЕФ. Намираме се между Куба и Бахрейн.  Българските деца са на първо място в Европа по тютюнопушене, по употреба на..

публикувано на 21.02.20 в 13:33