Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Яна Дешкова - директно от зала „България“ на 20 юни, от 19 часа

Концертът от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“ ще излъчим директно в ефира на програма „Христо Ботев“

| обновено на 20.06.19 в 13:19 БНР Новини
Найден Тодоров и Яна Дешкова

Юбилейното, петдесето издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ включва и няколко забележителни концерта на Софийската филхармония. На 20 юни под диригентството на маестро Найден Тодоров можете да слушате творби, вписали се в класиката на 20 век: Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд (със солист талантливата българска цигуларка Яна Дешкова) и Десетата симфония от Дмитрий Шостакович, а „прелюдия” към тази програма е популярният Танц на Кашчей Безсмъртни  из балета „Жар птица” от Игор Стравински.

Много български цигулари заемат престижната позиция на концертмайстори в световноизвестни оркестри – Яна Дешкова е сред тях. От 2004 г. тя е първи концертмайстор на Aalborg Symphony Orchestra, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус - Дания, и Трондхайм – Норвегия. Нейната първа учителка по цигулка в родния ѝ град Плевен е известната педагожка Благородна Танева. На 6 години Яна печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“, на 8 години дебютира на концертната сцена. Продължава обучението си в „Guildhall School for Music and Drama” в Лондон (1996 – 2000) при прочутия Ифра Нийман. Посещавала е майсторските класове на Пинкас Цукерман и Минчо Минчев. През 1997 г. тя печели първа награда на Международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”.

Цигуларката се радва на световно признание, солист е на елитни камерни и симфонични оркестри. Има записи за БНР, БНТ, RAI 3, Класик ФМ радио, Dacapo, Hessische Rundfunk-Frankfurt и др. Яна Дешкова е член на квартет „Quintilian”, съосновател на ансамбъл „ContiNEO”, свири барокова музика с „New London Consort”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова книга на проф. Анелия Янева за хореографската режисура в балетното изкуство

Монографията „Архитектонични принципи на хореографската режисура в балетното изкуство“ вече е на разположение на любителите на балета. Тя е издание на Института за изследване на изкуствата при БАН и е част от новата идея на директора Емануел Мутафов, която представя поредица от издания на трудовете на докторанти и сътрудници на института. Идеята..

публикувано на 24.10.20 в 09:10
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05

Метроном избра записи от ММФ „Софийски музикални седмици“

Три концерта от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ще представи „Метроном“ на 22 октомври от 19.30 часа. Това са концертът на Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов, концертът на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Пламена Мангова и концертът на СФ с диригент Найден Тодоров и..

публикувано на 22.10.20 в 09:52