Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Яна Дешкова - директно от зала „България“ на 20 юни, от 19 часа

Концертът от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“ ще излъчим директно в ефира на програма „Христо Ботев“

| обновено на 20.06.19 в 13:19 БНР Новини
Найден Тодоров и Яна Дешкова

Юбилейното, петдесето издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ включва и няколко забележителни концерта на Софийската филхармония. На 20 юни под диригентството на маестро Найден Тодоров можете да слушате творби, вписали се в класиката на 20 век: Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд (със солист талантливата българска цигуларка Яна Дешкова) и Десетата симфония от Дмитрий Шостакович, а „прелюдия” към тази програма е популярният Танц на Кашчей Безсмъртни  из балета „Жар птица” от Игор Стравински.

Много български цигулари заемат престижната позиция на концертмайстори в световноизвестни оркестри – Яна Дешкова е сред тях. От 2004 г. тя е първи концертмайстор на Aalborg Symphony Orchestra, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус - Дания, и Трондхайм – Норвегия. Нейната първа учителка по цигулка в родния ѝ град Плевен е известната педагожка Благородна Танева. На 6 години Яна печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“, на 8 години дебютира на концертната сцена. Продължава обучението си в „Guildhall School for Music and Drama” в Лондон (1996 – 2000) при прочутия Ифра Нийман. Посещавала е майсторските класове на Пинкас Цукерман и Минчо Минчев. През 1997 г. тя печели първа награда на Международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”.

Цигуларката се радва на световно признание, солист е на елитни камерни и симфонични оркестри. Има записи за БНР, БНТ, RAI 3, Класик ФМ радио, Dacapo, Hessische Rundfunk-Frankfurt и др. Яна Дешкова е член на квартет „Quintilian”, съосновател на ансамбъл „ContiNEO”, свири барокова музика с „New London Consort”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.