Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Яна Дешкова - директно от зала „България“ на 20 юни, от 19 часа

Концертът от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“ ще излъчим директно в ефира на програма „Христо Ботев“

| обновено на 20.06.19 в 13:19 БНР Новини
Найден Тодоров и Яна Дешкова

Юбилейното, петдесето издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ включва и няколко забележителни концерта на Софийската филхармония. На 20 юни под диригентството на маестро Найден Тодоров можете да слушате творби, вписали се в класиката на 20 век: Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд (със солист талантливата българска цигуларка Яна Дешкова) и Десетата симфония от Дмитрий Шостакович, а „прелюдия” към тази програма е популярният Танц на Кашчей Безсмъртни  из балета „Жар птица” от Игор Стравински.

Много български цигулари заемат престижната позиция на концертмайстори в световноизвестни оркестри – Яна Дешкова е сред тях. От 2004 г. тя е първи концертмайстор на Aalborg Symphony Orchestra, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус - Дания, и Трондхайм – Норвегия. Нейната първа учителка по цигулка в родния ѝ град Плевен е известната педагожка Благородна Танева. На 6 години Яна печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“, на 8 години дебютира на концертната сцена. Продължава обучението си в „Guildhall School for Music and Drama” в Лондон (1996 – 2000) при прочутия Ифра Нийман. Посещавала е майсторските класове на Пинкас Цукерман и Минчо Минчев. През 1997 г. тя печели първа награда на Международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”.

Цигуларката се радва на световно признание, солист е на елитни камерни и симфонични оркестри. Има записи за БНР, БНТ, RAI 3, Класик ФМ радио, Dacapo, Hessische Rundfunk-Frankfurt и др. Яна Дешкова е член на квартет „Quintilian”, съосновател на ансамбъл „ContiNEO”, свири барокова музика с „New London Consort”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20