Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Яна Дешкова - директно от зала „България“ на 20 юни, от 19 часа

Концертът от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“ ще излъчим директно в ефира на програма „Христо Ботев“

| обновено на 20.06.19 в 13:19 БНР Новини
Найден Тодоров и Яна Дешкова

Юбилейното, петдесето издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ включва и няколко забележителни концерта на Софийската филхармония. На 20 юни под диригентството на маестро Найден Тодоров можете да слушате творби, вписали се в класиката на 20 век: Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд (със солист талантливата българска цигуларка Яна Дешкова) и Десетата симфония от Дмитрий Шостакович, а „прелюдия” към тази програма е популярният Танц на Кашчей Безсмъртни  из балета „Жар птица” от Игор Стравински.

Много български цигулари заемат престижната позиция на концертмайстори в световноизвестни оркестри – Яна Дешкова е сред тях. От 2004 г. тя е първи концертмайстор на Aalborg Symphony Orchestra, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус - Дания, и Трондхайм – Норвегия. Нейната първа учителка по цигулка в родния ѝ град Плевен е известната педагожка Благородна Танева. На 6 години Яна печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“, на 8 години дебютира на концертната сцена. Продължава обучението си в „Guildhall School for Music and Drama” в Лондон (1996 – 2000) при прочутия Ифра Нийман. Посещавала е майсторските класове на Пинкас Цукерман и Минчо Минчев. През 1997 г. тя печели първа награда на Международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”.

Цигуларката се радва на световно признание, солист е на елитни камерни и симфонични оркестри. Има записи за БНР, БНТ, RAI 3, Класик ФМ радио, Dacapo, Hessische Rundfunk-Frankfurt и др. Яна Дешкова е член на квартет „Quintilian”, съосновател на ансамбъл „ContiNEO”, свири барокова музика с „New London Consort”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В обятията на Даниел Боавентура

В две поредни издания „Музикална мрежа“ запознава с музикалния талант на бразилския актьор Даниел Боавентура.  Той е една от звездите на бразилската сцена, от телевизионния екран, театралният подиум и мюзикъла. Музицира внушително, умело владее гласа си и съчетава всички интонационни нюанси с лекота. Изглежда природата го е дарила и с..

публикувано на 21.10.20 в 10:20
Йосиф Цанков

Спомен за Йосиф Цанков

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика и родоначалник на българския шлагер. Една колосална фигура на небосклона на българската забавна музика.  Йосиф Цанков е роден е на 7 ноември 1911 г. в Русе в семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Започва да учи пиано едва 6-годишен. На 11 години се твърди, че е съставил..

публикувано на 21.10.20 в 10:19
Зорница Иларионова

Полет чрез музиката – новият диск на Зорница Иларионова

Това е вторият диск на цигуларката. Осъществен е заедно с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Той съдържа както по-рано записани пиеси, така и съвсем нови регистрации. Включени са творби от Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Панчо Владигеров. Дискът е издаден от Евгени Димитров-Маестрото. Завършен е малко преди..

публикувано на 21.10.20 в 08:55
Цигуларката Юлия Пушкер

Концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист – Юлия Пушкер

Две знаменателни годишнини ще бъдат отбелязани в концерта, с който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин ще се представят пред варненската публика тази събота, в рамките на есенното издание на международния музикален фестивал „Варненско лято“: 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен и 180 години от рождението на Пьотр Илич..

публикувано на 20.10.20 в 09:43

Фолклорен радио блиц с Ваня и Александър Друмеви

Музиката и любовта са спойката във връзката на тези двама млади и талантливи хора. Какво още ги движи в живота и други интересни дреболии за тях може да чуете в блиц интервюто с тях.

публикувано на 19.10.20 в 15:50