Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Панов с ново издание за Омар Хайям

Четиристишията на загадъчния, романтичен, сатиричен, спорен и безспорен източен поет Омар Хайям стигат до България през 1926 година в превод на Николай Райнов. Европа ги познава 67 години по-рано от английското издание на силно опоетизирания превод на Едуард Фицджералд.  Още много факти за личността, творчеството, научната дейност, преводите, споровете около Омар Хаяйм съдържа монографията „Енигмата Омар Хайям“. Автор е проф. Иво Панов – ориенталист-иранист, създател и ръководител на специалността „Иранистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Негови преводи на читиристишията на Хайям от персийски оригинали са публикувани неколкократно на български и на английски език в Иран и в България.

Проф. Панов гстува в студиото на „Артефир“ и представи по най-атрактивен начин новото издание – в звуковия файл ще чуете дори как звучат рубаите на Хайям в оригинал.

На 27 юни Регионалният исторически музей - Благоевград, Сдружение „Нова България“ и „Дружеството на приятелите на персийския език и култура в България” организират тематична среща в музея, посветена на българо-иранските отношения, на която ще бъде представена и книгата на Иво Панов. Там ще можете да чуете лекция и да се срещнете с автора.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гео Милев в лабиринта на времето": Прожекция в памет на Христо Карастоянов

На какво се учудвам, не зная - нищо повече от смъртта. Ще ухая с липите в безкрая, ще се качвам, ще слизам с дъжда. Ще се качвам, ще слизам с дъжда, ще обличам и храня дървото. Нищо повече от смъртта. Нищо повече от живота. Добромир Тонев С това стихотворение на един от най-виртуозните български поети, Добромир Тонев,..

публикувано на 22.02.24 в 10:35

"Докъде се издигаме в мрака" – впечатляващ дебют на Секуоя Нагамацу

През 2030 г. опечален археолог пристига в Арктическия кръг, за да продължи работата на наскоро починалата си дъщеря в кратера Батагайка, където изследователите проучват отдавна погребани тайни, разкриващи се от топящите се ледове. Веднъж отприщена, Арктическата чума ще промени живота на Земята за поколения напред, като бързо ще прекоси земното..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

Басните на Дядо Благо

Детска книжка с басни "Изворчето на Дядо Благо" е издадена по инициатива на малкотърновеца Димитър Кукузелов. Той иска да напомни личността и творчеството на писателя Стоян Русев, който е роден в странджанското село Заберново, през далечната 1864 г. Дядо Благо, както са го наричали, е един от основоположниците на детската литература у нас след..

публикувано на 21.02.24 в 18:08

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" с девето издание в Израел

Фестивалът на изкуствата в гр. Бат Ям, Израел, тази година ще се проведе в онлайн формат и ще бъде под егидата на Цвика Брот, кмет на гр. Бат Ям, и на заместника му Ели Ярив. Фестивалът е организиран от Арт салон "Сели – култура на народите" - Израел и е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ)  и Конфедерацията на българските..

публикувано на 21.02.24 в 17:53

Документалният филм "Кавал парк" тръгва по кината от 23 февруари

Филм-урок по родолюбие има премиера в 16 български града. Режисьорът Богдан Дарев пристигна от Сиатъл, САЩ, където живее и твори от дълги години, за да представи своя документален разказ за преклонението на един чужденец пред българската култура. Героят Александър Еплер, с руско потекло, живял в САЩ, се озовава в България през 70-те години на ХХ век...

публикувано на 21.02.24 в 17:40