Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

История и геополитика: Тайните на Втората световна война

БНР Новини
Академик Георги Марков (вляво) и Румен Дечев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Михова

В предаването „История и геополитика“ (Мултикултурни диалози) на програма „Христо Ботев“ на БНР, единственото предаване за обща история и геополитика в националния ефир, гостува акад. Георги Марков, един от водещите български историци. Темата е Втората световна война. Осемдесет години след началото на тази жестока война, „промени ли се нещо в представата за събитията и личностите в нея“, зададе рамките на разговора водещият Румен Дечев. „Победителите не ги съдят“, припомни акад. Марков констатацията на Екатерина II. Те пишат историята. Все пак една бавна еволюция, започнала през 80-те години на 20 век най-напред в киното, вече не представя всеки немски военнослужещ в преднамерено негативна светлина. Така във филма „Бракът на Мария Браун“ на Райнер Вернер Фасбиндер, разглеждащ житейската драма на едно германско семейство, съпругът – офицер от Вермахта, изправен пред невярната си съпруга, е интерпретиран със съчувствие и дори симпатия.

„В тази война участват милиони германци, има, разбира се, СС-дивизии, но другите германци изпълняват своя дълг и не могат да се считат за нацисти“, посочи акад. Марков. По по-реалистичен начин се интерпретират и причините за войната. Тежките условия, наложени от Версайската система от договори на победените, в голяма степен предопределят избухването на ВСВ, както свидетелстват известният английски икономист Джон Кейнс и френският маршал Фош. „Освобождение“ или окупация представлява навлизането на съветските войски в България, бе друг от разгледаните интересни въпроси.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47