Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История и геополитика: Тайните на Втората световна война

БНР Новини
Академик Георги Марков (вляво) и Румен Дечев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Михова

В предаването „История и геополитика“ (Мултикултурни диалози) на програма „Христо Ботев“ на БНР, единственото предаване за обща история и геополитика в националния ефир, гостува акад. Георги Марков, един от водещите български историци. Темата е Втората световна война. Осемдесет години след началото на тази жестока война, „промени ли се нещо в представата за събитията и личностите в нея“, зададе рамките на разговора водещият Румен Дечев. „Победителите не ги съдят“, припомни акад. Марков констатацията на Екатерина II. Те пишат историята. Все пак една бавна еволюция, започнала през 80-те години на 20 век най-напред в киното, вече не представя всеки немски военнослужещ в преднамерено негативна светлина. Така във филма „Бракът на Мария Браун“ на Райнер Вернер Фасбиндер, разглеждащ житейската драма на едно германско семейство, съпругът – офицер от Вермахта, изправен пред невярната си съпруга, е интерпретиран със съчувствие и дори симпатия.

„В тази война участват милиони германци, има, разбира се, СС-дивизии, но другите германци изпълняват своя дълг и не могат да се считат за нацисти“, посочи акад. Марков. По по-реалистичен начин се интерпретират и причините за войната. Тежките условия, наложени от Версайската система от договори на победените, в голяма степен предопределят избухването на ВСВ, както свидетелстват известният английски икономист Джон Кейнс и френският маршал Фош. „Освобождение“ или окупация представлява навлизането на съветските войски в България, бе друг от разгледаните интересни въпроси.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово

Време за избор: Имаме ли нужда от Апостола на свободата днес

„Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, е водещата фраза в един път към истинската България, открит за българите отпреди столетия. Левски извън годишнините и фанфарите – за културното наследство и духовните му послания и кой ги търси и следва във времена на криза – един разговор с участието на Дора Чаушева, директор..

публикувано на 27.11.20 в 17:36

Нотариалната дейност в условията на пандемия

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната. Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин..

публикувано на 27.11.20 в 12:45
Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва  премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС . "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония..

публикувано на 27.11.20 в 12:10
Адв. Захари Генов със специална награда

Конституционният съдия проф. Семов дари Теодор Чипев с Гран При за право

Бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в общия съд на ЕС в Люксембург Теодор Чипев е тазгодишният носител на на наградата за цялостен принос в правото „Гран при“ на Националните правосъдни награди  които се проведоха за осма поредна година. Самият Чипев не успя да присъства, заради обстановката, бе изпратил свой роднина да  прочете..

публикувано на 27.11.20 в 12:05

Ден без покупки

Днес се отбелязва Международният ден без покупки. Денят е и е вид протест срещу прекомерното консуматорство. Инициативата започва още в края на 90-те във Ванкувър от художника Тед Дейв и постепенно набира популярност.  В Северна Америка, Финландия и Швеция Денят без пазаруване обикновено е след Деня на благодарността, на много места е в последната събота..

публикувано на 27.11.20 в 11:51