Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиера на наградените произведения в 36-ия Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

41
Снимка: Сергей Антонов

На 16 юни 2019 г. в Литературния клуб „Перото“ беше премиерата на произведенията на децата, наградени в 36-ия Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“. Водещата Ирина Вълчанова, актьорът Веселин Мезеклиев и пианистът Мартин Марков представиха творбите на децата в ефира на програма „Христо Ботев“ и пред публиката в НДК. Празничното предаване можеше и да се гледа в реално време, чрез фейсбук страницата на платформата за музика, изкуство и култура „Бинар“.

В конкурса през 2019-а взеха участие 200 деца. От тях до втория кръг достигнаха 83, а награди получиха 22 деца.
Със специалната награда, на името на детската поетеса и дългогодишна редакторка в Детската редакция на някогашното Радио „София“, Радка Станимирова, бяха отличени 10-годишния Александър Никифоров от Карнобат – за поезия, за стихотворението му „Приятели“, и Тихомир Коев, на 10 години, от Карнобат – за проза, за разказа „Белчо“. Наградите бяха връчени от дъщерята на Радка Станимирова, Неда Станимирова-Крънзова.

Можете да посетите и сайта на Детското.БНР

Снимките в галерията са на фотографа Сергей Антонов

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотосветът на Тодор Славчев

Фотожурналистът Тодор Славчев успява да документира най-значимите събития и личности през българския 20 век. Кадрите му разказват за участието на България във Втората световна война, за Цар Борис III, за 9 септември 1944 година, за Народния съд, за Македония, за Стара София и други малки и големи градчета   и селца. Архивът му е невероятна картина..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Отиде си писателят Александър Томов

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова.  Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на..

публикувано на 22.10.20 в 13:01
Стивън Фрай

Смъртни и чудовища, походи и приключения или "Герои"-те на Фрай

Творци на съдбата си ли сме или просто следваме предопределението? Родословието ли прави героя или той кове съдбата си, извършвайки безброй подвизи? Каква тежест имат благословията и проклятието в живота? - Тези въпроси по един или друг начин си задаваме до днес, а рамката на разсъжденията ни е оформена от античните митове. Историите за Язон и Херакъл,..

публикувано на 22.10.20 в 10:28

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен" 2021

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2021. На 21 октомври 2020 г. номинираните творци бяха обявени на сайта на възпоменателната награда на името на популярната писателка. Пълният списък с номинации може да бъде видян на  https://alma.se/en/nomination/candidates/ ...

публикувано на 21.10.20 в 19:02

Поезия без карантина – голямото четене пред Столична библиотека

През пролетта, когато всички библиотеки в страната бяха затворени заради извънредното положение, Столичната библиотека се обърна към едни от най-изявените български поети да споделят свои най-нови или емблематични творби, както и послания, с читателската аудитория в онлайн инициативата „Поезия без карантина". Сега обстановката се усложнява отново..

публикувано на 21.10.20 в 18:33