Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисовата градина – един кръстопът за ново начало

Общественото обсъждане на най-прочутия столичен парк е с критично значение и резултати за изтриване на грешките на прехода

БНР Новини
Иво Божков, Мария Мира Христова и арх. Мария Гуркова (отляво надясно)
Снимка: Светла Тодорова

Днес е крайният срок за изпращане на мнения по проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Всички изказани мнения и възражения би трябвало да се протоколират от служител на Столичната община. На 26 юни предстои същинското обществено обсъждане, когато ще бъдат коментирани становищата и възраженията по проекта. В обобщен вид те би трябвало да бъдат изпратени на проектантите, в НАГ и на ресорните комисии към Столичния общински съвет, за да се прецени кои да бъдат включени в проекта. Накрая проектът за ПУП на Борисовата градина с корекциите би трябвало да бъде подложен на гласуване в Общинския съвет.

В студиото на „Нашият ден“ са арх. Мария Гуркова от екипа на „Ковачев архитекти“, който изпълнява ПУП на Борисовата градина по поръчка на Столична община, както и общинският съветник Иво Божков. На телефона се включва арх. Бояна Василева, експерт „Зелени закони“ от Сдружение за изследователски практики.

Какво се случи от 2015 до 2019 г. в търсене на собствеността на територията на Борисовата градина в столицата и защо проектът се явява кръстопътен за бъдещето не само на София, но и на България? – чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турнето на Б.Т.Р. вече е на родна земя

публикувано на 12.08.24 в 11:14

Стара Загора отбелязва Международния ден на младежта с изложение и концерт

Международният ден на младежта, който се отбелязва на 12 август, е значимо събитие, посветено на проблемите и участието на младите хора в глобалните инициативи. За първи път този ден е отбелязан през 2000 година, след като Генералната асамблея на ООН го обявява с резолюция на 17 декември 1999 г., по предложение на Всемирната конференция на..

публикувано на 12.08.24 в 10:49

Български учени изследват устойчивостта на зеленчуците към промените в климата

NatGenCrop е български научен проект , който се реализира от Изследователския Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Целта му е подобряване на хранителните свойства на зеленчуците и устойчивостта им към климатичните промени. За проекта, който може да допринесе за развитието на земеделието у нас и да повиши нивото на..

публикувано на 12.08.24 в 10:48

Български поглед към Канада: Как фотообективът разкрива "далечната и близка" земя

Вера Гигова живее и работи в Канада вече 22 години, като през това време активно се ангажира с развитието на българската културна общност там. Преди около година, заедно с две свои сънароднички, тя създава фондацията "ЕлАрте" за културен обмен. На 6 август 2024 г. фондация "ЕлАрте" организира откриването на изложбата "Канада – далечна и близка"..

обновено на 12.08.24 в 10:45

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15