Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Жената без сянка" на Рихард Щраус за 150-годишнината на Виенската държавна опера

Запис на спектакъла слушайте по програма „Христо Ботев“ в събота, 22 юни, от 20 часа

БНР Новини
Сцена от операта „Жената без сянка“ от Рихард Щраус – спектакъл на Виенската държавна опера
Снимка: Wiener Staatsoper

На 26 май 1869 с операта „Дон Жуан“ на Моцарт в присъствието на император Франц Йосиф и императрица Елизабет – Сиси е открита Виенската държавна опера. Сградата, която първоначално виенчани не харесвали е проектирана от архитектите Август Зикард фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. И двамата не доживяват да видят завършен театъра. Първият директор е Франц фон Дингелщед. През 1897 директор става Густав Малер и остава на поста до 1907 г. Ето още няколко прочути музиканти заставали начело на театъра – Рихард Щраус – от 1919 до 1924, Клеменс Краус – от 1929 до 1934, Карл Бьом – от 1943 до 1944 и след това от 1955/56, Херберт фон Караян – от 1956 до 1964. Вероятно най-дълго управлявалият театъра е Йоан Холендер – от 1992 до 2010, когато е сменен от настоящия Доминик Мейер. Преди дни разбрахме, че от 2020 г. господин Мейер ще ръководи Миланската Скала. Специалното интервю на Салина Александрова с Доминик Мейер ще чуете в първата пауза на спектакъла.
По случай 150-годишнината на Виенската държавна опера на 26 май 2019 година беше представена операта „Жената без сянка“ на Рихард Щраус.
Какво каза Доминик Мейер преди спектакъла можете да чуете в звуковия файл.

Премиерата на „Жената без сянка“ е на 10 октомври 1919 г. във Виена. Дирижирал е Франц Шалк, който по това време е и директор на операта. Първата изпълнителка на Императрицата е прочутата Мария Йерица, а Жената на Барак е Лоте Леман. Работата по „Жената без сянка“ започва още през 1911 г. Либретото е на Хуго фон Хофманстал, който е вдъхновен от приказката на Вилхелм Хауф „Студеното сърце“. Използва и пиесата на Гьоте „Разговорите на немски емигранти“. Включва идеи от арабски приказки и приказки на братя Грим. Сам Щраус нарича творбата си „горкото дете“ и „Фрош“ (жаба). Сложният текст, стресът от първата световна война правят работата трудна и Щраус не е доволен от първата продукция. Публиката също не посреща добре премиерата. През 1948 г. самият Рихард Щраус ще напише, че „въпреки трудностите при поставянето все пак тя успя да направи дълбоко впечатление и много от любителите на музика смятат, че това е най-важната ми работа“.

Действащи лица и изпълнители:
Стивън Гулд – Императорът
Камила Нилунд – Императрицата
Евелин Херлициус - Бавачката
Волфганг Кох – Барак
Нина Стемме – жената на Барак
Себастиан Холечек – Пратеник на Кейкобад
Мария Назарова – Глас на сокола
Бенджамин Брунс – Призрак на младеж
Моника Бохинек – Глас от небето
Самуел Хаселхорн – брат на Барак, едноок мъж
Райън Спидо Грийн – брат на Барак, въоръжен мъж
Томас Ебенщайн – брат на Барак,
Илеана Тонка – първа прислужница на Императрицата, Първи глас на нероденото, първи солист
Мариам Батистели – Втора прислужница на Императрицата, Втори глас на нероденото, втори солист
Силвия Вьорьош – Трета прислужнице на Императрицата, четвърти глас на неродонето, четвърти солист
Виржини Вереш – трети глас на нероденото, трети солист
Бонгиуе накани – пети глас на неродено, пети солист
Зориана Кушплер – шести солист

Хорът на виенската опера и виенската филхармония дирижира Кристиан Тилеман.

Съдържание на операта „Жената без сянка“ от Рихард Щраус


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05