Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премълчаният Георги Раковски

За него в родната историография е казано почти всичко, но премълчаното продължава да бъде табу за широката ни общественост

Снимка: архив

У нас, допреди да избухне демокрацията през 1989 г., в родните училища и университети се изучаваха само части от бурния му живот на непокорен дух, авантюристичен характер, приключенски манталитет,  склонността му да броди по ръба на закона, да е готов на всичко, което не бива да се преподава на средношколци и бъдещи висшисти. И понеже Раковски е незаобиколим фактор в национално-освободителното ни движение срещу османското владичество и гръцкото духовно потисничество, по време на комунизма  образът му бе възкачен върху десетки бюст-паметници, десетки градски улици и булеварди и до днес носят името му. 

Но нито дума не се казваше за яростните му критики към руската политика, за това, че още през 1861 г. той разобличава тази политика в брошурата си „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите". Този факт не пасваше на официалната, вечна и свята българо-съветска дружба и едва след падането на тоталитарния просъветски режим българските читатели получиха достъп до този памфлет. Който и днес не може лесно да се открие в книжарниците, но присъства в интернет изданията.

Последното и най-премълчавано за комунистическата историография "петно" е фактът, че Раковски е виден масон, който наред с други големи наши революционери и възрожденци, е част от невидимия градеж на европейското масонство, който е в основата на национално-освободителните борби, завери, метежи и въстания. В това предаване ще бъде последователно проследен пътят на гениалния ни сънародник  без заобикалки, без идейни съображения, характерни за досегашните публични разговори за личността му и достойното му дело.

Участват Румен Василев, писател, изследовател на масонския код на българското Възраждане, проф. Кирил Топалов, проф. Никола Алтънков, арх. Ивелин Любенов, Димитър Кабаков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На грузинска сватба нито една от чиниите не се раздига до края на празненството

Безкрайно благодарна съм на грузинската посланичка Тамара Лилуашвили, че ме покани да чествам националния ѝ празник с нейни сънародници в Бачковския манастир. Обителта бе избрана неслучайно – основана е от грузинеца Григорий Бакуриани през 1083 година. На тържеството успях да съпреживея прочутите тостове и да науча, че при тях се изправят с чаша в ръка..

публикувано на 02.08.21 в 07:55

Спорт, приключения и изкуства сред природата за самостоятелност и себепознание на децата

Едва ли е необходимо да се убеждаваме, че децата ни днес са под почти непрекъснатата опека на възрастните, най-вече родителите. В старанието си да ги предпазим от опасности и рискове, да им осигурим безметежно детство и успешно развитие обаче ние ги лишаваме от възможността да изпитат собствените си възможности за справяне с трудности, рискови..

публикувано на 01.08.21 в 08:05

Над 60 курсисти в Международния летен семинар по български език и литература на ВТУ

С много неизвестни, но и с голям ентусиазъм се провеждат тази година летните семинари за чужденци на няколко от авторитетните ни висши училища. Пандемичната 2020 г. принуди някои от тях да се откажат да приемат курсисти, но Великотърновският университет не прекъсна тази дейност, макар и при намален брой участници. А през лято 2021 посрещна 64..

публикувано на 30.07.21 в 09:15

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война,..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25