Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престижно българско присъствие на кинофестивала в Карлови Вари

Международен филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия (2018 г.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Фестивалът е един от символите на нашата република“ – отбеляза при откриването на форума миналата година президентът на кинофеста Иржи Бартошка и обвърза събитието със столетието на независима Чехословакия.

Чехите имат много поводи да ценят своя филмов фестивал, който е пример за оцеляването на една добра идея при различни обществени строеве и сериозни политически трусове. Вярно, че фестивалът е преживял и закриване през 1992, за да възкръсне добре организиран и с възстановен престиж през следващите години.

Поредното му 54-то издание се открива на 28 юни. За член на журито от кинокритици е поканена Павлина Желева, която разказа подробности за българското участие в студиото на „Артефир“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18

"Гео Милев в лабиринта на времето": Прожекция в памет на Христо Карастоянов

На какво се учудвам, не зная - нищо повече от смъртта. Ще ухая с липите в безкрая, ще се качвам, ще слизам с дъжда. Ще се качвам, ще слизам с дъжда, ще обличам и храня дървото. Нищо повече от смъртта. Нищо повече от живота. Добромир Тонев С това стихотворение на един от най-виртуозните български поети, Добромир Тонев,..

публикувано на 22.02.24 в 10:35

"Докъде се издигаме в мрака" – впечатляващ дебют на Секуоя Нагамацу

През 2030 г. опечален археолог пристига в Арктическия кръг, за да продължи работата на наскоро починалата си дъщеря в кратера Батагайка, където изследователите проучват отдавна погребани тайни, разкриващи се от топящите се ледове. Веднъж отприщена, Арктическата чума ще промени живота на Земята за поколения напред, като бързо ще прекоси земното..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

Басните на Дядо Благо

Детска книжка с басни "Изворчето на Дядо Благо" е издадена по инициатива на малкотърновеца Димитър Кукузелов. Той иска да напомни личността и творчеството на писателя Стоян Русев, който е роден в странджанското село Заберново, през далечната 1864 г. Дядо Благо, както са го наричали, е един от основоположниците на детската литература у нас след..

публикувано на 21.02.24 в 18:08

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" с девето издание в Израел

Фестивалът на изкуствата в гр. Бат Ям, Израел, тази година ще се проведе в онлайн формат и ще бъде под егидата на Цвика Брот, кмет на гр. Бат Ям, и на заместника му Ели Ярив. Фестивалът е организиран от Арт салон "Сели – култура на народите" - Израел и е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ)  и Конфедерацията на българските..

публикувано на 21.02.24 в 17:53