Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно вълнуващо лято за Софийската опера

Снимка: operasofia.bg

Традиционно националният ни оперен театър предлага много и различни спектакли на открито. Десет години навърши фестивалът „Опера в парка“. „Открихме го с голям оперен концерт, след това „Дон Паскуале“, направихме премиерата на „Кармина Бурана“, както и „Силфида“. При огромен интерес преминават всички седемнайсет детски представления сред чудната горска зала. Последва седмият Вагнеров фестивал с „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, на който посрещнахме и чуждестранна публика“.

Новата лятна сцена на НДК ще бъде открита със „Зобра гъркът“ на 16 юли. Отново в залата на Софийската опера ще пее оперната звезда Мария Гулегина. На 18 юли тя ще бъде Абигаиле в „Набуко“ на Верди, а самият Набуко ще бъде баритонът Кирил Манолов, който закри сезона в Чикаго под диригентството на Рикардо Мути. На 21 юли Мария Гулегина и Камен Чанев ще се представят в „Турандот“ на Пучини.

„През юли за четвърти път ще се случи магията „Опера на върховете“ в Белоградчик, както и нашият пърформанс в пещерата Магура „Богове, великани, джуджета и валкюри“. Добавили сме нови сцени в разходката из пещерата. Играем балетите „Кармина Бурана“ и „Дамата с камелиите“, оперите „Трубадур“, „Кармен“, Турандот и мюзикъла „Мама миа“. Там хората идват от цялата страна, а вече и от чужбина. Ще гостуваме в курорта Албена за тяхната петдесет годишнина с „Мама миа“. Обещали сме това много отдавна, тъй като те са наши щедри спомоществуватели. Тъй като сме в този район решихме да покажем мюзикъла и на летния театър във Варна. Ще имаме пет представления. На връщане поехме ангажимент да играем и в Античния театър в Пловдив на 10 септември. Не ще пропуснем да зарадваме и софийските почитатели на музиката на АББА. „Мама миа“ ще се играе на 13,14 и 15 септември и в София“.
Пламен КарталовЕто така без ваканция стигнахме до новия сезон, казвам аз.

Ще го открием с грандиозен гала концерт посветен на 90 годишнината на Николай Гяуров. Участват български и световни артисти партньори на великия бас. Това са Долора Заджик - мецосопран, Даниела Мадзокато-сопран, Макс Рене Козоти-тенор, Стефано Секи-тенор, както и нашите солисти Димитър Станчев, Калуди Калудов, Светозар Рангелов, Орлин Анастасов, Цветелина Василева. Ще има и група от школата на Райна Кабаиванска. Тя самата е от същото поколение и е пяла с него. Диригент ще бъде Джанлуиджи Джелмети. Модератор ще е Андреа Мерли, известен музикален критик от списание „Опера“. Така Маестрото ще се върне в своя дом, откъдето е излязъл чрез паметта за него.

Останалите нови заглавия в предстоящия сезон на Софийската опера са „Зографът Захарий“ на Големинов, „Дама Пика“ на Чайковски, „Севилският бръснар“ на Росини, „Електра“ на Щраус, „Капулети и Монтеки“ на Белини – концертно изпълнение, както и два мюзикъла „Клетниците“ на Шьонберг и „Шрек“ на Тесори.

Самият акад. Карталов ще постави операта „Риголето“ на Верди на Античния театър в Пловдив на 13 юли и това ще бъде неговият режисьорски дебют там.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20