Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ – концерт с творби от Димитър Тъпков

90 години от рождението на композитора

Димитър Тъпков (на снимката вляво)Във време, когато е рядък „лукс“ да бъдат изпълнявани в концертните зали произведения от български композитори, в програмата за култура на БНР те все още са част от важната мисия на държавната медия. А по традиция петъчната музикална вечер е запазена територия за българското музикално изкуство в различните му проявления – творчество, изпълнителство, фестивали, големи събития. И всичко това по особен начин се преплита в днешния 12 юли – денят, в който е роден големият композитор Димитър Тъпков. Достолепният творец-интелектуалец създаде творби с открояващо се сияние в музикалната ни култура, отличени с награди на авторитетни международни форуми. Изкуството му имаше щастливата съдба да бъде претворявано от великолепни изпълнители, състави и диригенти. Проф. Тъпков беше любимият Учител по инструментознание, оркестрация и композиция в НМА „П. Владигеров“ (след пенсионирането си там и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив). В най-трудното десетилетие на прехода от 1996 до 2006 г. той стана директор на „Софийски музикални седмици“ и продължи да отстоява високите стойности и значимост на фестивала в музикалния ни живот. Сред важните обществени позиции, които е заемал, ще откроим още и директор на Софийската опера, зам.-директор на Научното обединение по изкуствознание при БАН, ректор на Държавната музикална академия.

Някои изследователи определят стила на композитора като умерен модернизъм. Димитър Тъпков винаги е ценял традицията в българската култура. Витално изследвайки корените ѝ, умело вграждаше своята визия за националното с вещото познаване на музикалните техники на своето време. „Не бих казал, че отстоявам модерен възглед за музиката. Претендирам, че отстоявам мой възглед за музиката, независимо от това какви са модерните течения“ – споделя в едно интервю.

В авторския „радио-концерт“ на композитора ще чуете:
• „Микросимфония“ за струнни инструменти;
• Симфония-бреве „1878“;
• Соната за соло виолончело;
• Соната за соло кларинет;
• „Кантата за мира“ (класирана на първо място „Международната трибуна на композитора“ в Париж – 1976 г.);
• част от „Ритмология“ и „Миниатюри“ върху серия от Албан Берг и образи на Жюл Ренар за голям симфоничен оркестър;
• „Литийна импресия“ за вокална група, струнен оркестър, отделни тастови и ударни инструменти;
• Квартет за флейта, виола, арфа и чембало;
• Концерт за фагот и струнен оркестър.

на 12 юли 2019, петък, от 19.20 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30