Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриване на XXII Международен джазфестивал „Банско 2019“ – директно предаване на 10 август

Ванеса Хейнс и Тони Момрел
Снимка: banskojazzfest.com

Програма „Христо Ботев“ ще излъчи заключителния концерт на XXII Международен джазфестивал в Банско от 19.15 часа.

Програмата включва:
• Mike Sax & X-Key (България): Милен Стойков (саксофон и флейта), Ленко Драганов (барабни), Илия Тенев (пиано и клавиши), Иван Иванов (баскитара), Никола Панчев (солокитара).

• Проект на Христо Йоцов „Jazz Cats 2” (България): Христо Йоцов (барабани), Арнау Гарофе-Фарас (тенор, сопран саксофон), Любомир Цанев (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас).

• Гаджо Дило (Гърция): Сотирис Помонис (китара), Костас Митропулос (китара), Сергиос Хрисовицанос (цигулка), Йоргос Цяцулис (акордеон), Йоргос Рулос (контрабас), Илиана Цапацари (вокал).

• Тони Момрел със специален гост Ванеса Хейнс (Великобритания): Тони Момрел (вокал), Ванеса Хейнс (вокал), Емилиано Пари (клавиши), Кристиан Мендоза (китара), Джулиан Кремптън (бас), Алесио Барели (барабани).


Mike Sax & X-Key (България)
Милен Стойков – Майк Сакс, е саксофонист, флейтист и аранжор.
Гастролира в Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавските страни и Китай.
Ориентиран е предимно в съвременния смуут джаз и фюжън. В този стил той намира своите съмишленици – квартета X-Key. Формацията е основана от Ленко Драганов (барабанист, композитор и тонрежисьор), Илия Тенев (клавишни инструменти) и Иван Иванов (баскитара). Последен се включва младия китарист Никола Панчев.
Заедно пътуват из страната и свирят по популярните лайв клубове и джазфестивали.
Програмата им е повлияна от имена като Браян Кълбъртън, Джеф Лорбър, Ричард Елиот, Грoувър Уошингтън и Майкъл Лингтън.

Проект на Христо Йоцов „Jazz Cats 2” (България)
Христо Йоцов създава „Jazz Cats“ през 2016 г. първоначално като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Още след първите гигове става ясно, че групата има много по-голям потенциал. Майсторството на четиримата, спойката между тях и високата степен на енергия довеждат до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален.
През 2017 г. е издаден първият албум „Jazz Cats“, с който групата активно концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. „котките“ изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау.
През 2019 г. излиза и вторият албум на групата – „Jazz Cats 2“. Пиесите, както и в предишния албум, са отново на Христо Йоцов, като този път музиката има по-фюжън характер. Предстоят много ангажименти на групата както на българска сцена, така и в Европа.
Защо „Cats“? Това е нарицателно за джазовите музиканти по света; нещо повече – това е и един вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив – Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери и състояния – „Angry Cats“, „Lazy Cats“, „Motion Cats“, „Mystical Cats“, „Happy Cats“ – все неща, присъщи и на човешкия характер и емоция.

„Гаджо Дило“ (Гърция)
„Гаджо Дило“ съчетават музиката на легендарният джипси-джаз китарист Джанго Райнхард и джипси гръцката музика от 50-те и 60-те години. Групата експериментира с по-джазов саунд в изпълнения на кавъри на популярни гръцки песни. Така те създават свой собствен жанр музика, наречен „Manouche De Grec“. Това е и заглавието на първия им албум, който излиза през 2013 г.
В концертните изпълнения на „Гаджо Дило“ се усеща магията на джипси-джаза с гръцки привкус и възраждането на една отминала епоха. С енергията си музикантите вдъхновяват публиката да танцува и пее.
Групата често изпълнява американски джаз стандарти и френски песни от периода между двете световни войни.
„Гаджо Дило“ бяха водеща група по време на първото им участие в програмата на Международният джазфестивал в Банско през 2013 г., а същата година стават първата гръцка група, поканена да свири по време на Нишвил джаз фестивал, Ниш, Сърбия. През юли 2015 г. участват в „Sommerfestival der Kulturen“, Щутгарт и в „Radeberger Open Air“, Мюнхен. Вторият им албум, озаглавен „Manouche De Grec Vol II“, излиза през 2016 г. Една от песните в него е кавър на „Pou’ sai Thanasi“ със специален гост-вокалист Тонино Каротоне. Оттогава „Гаджо Дило“ са желани гости на най-големите джазфестивали както в Гърция, така и в чужбина, сред които е „Hellas Filmbox Berlin Festival“.

Тони Момрел със специален гост Ванеса Хейнс (Великобритания)
„Стиви Уондър на 21-ви век“
Пол Морли, The Guardian

В над 20-годишната си музикална кариера, той има изпълнения с някои от най-великите изпълнители на света: „Инкогнито“, Шаде, Глория Естефан, Селин Дион, Джанет, Уитни Хюстън, Шака Кан, Гари Барлоу, Андреа Бочели, Гуен Стефани, Робърт Палмър и много други. През есента на 2016 г. подкрепя легендарните Earth, Wind & Fire на хитовото им турне във Великобритания. Тони Момрел е водещ мъжки вокалист на известната британска група „Инкогнито“ повече от 16 години преди да започне соловата си кариера.
Популярният му дебютен албум „Keep Pushing“ излиза през 2015 г. С гост изпълнители като Талиб Куели, Шантей Кан и Тони Реми, албумът е вълшебна смесица на ритми от 80-те, джаз елементи, класическо пиано и извисяващи душата соул вокали.
Турнето „Keep Pushing Tour“ на Момрел, чиито билети са абсолютно разпродадени, е обиколило цял свят, изнасяйки концерти пред публиката на фестивали в редица страни в Европа и САЩ. На родна земя, във Великобритания, той очарова публиката на фестивали в продължение на 7 поредни години.
В началото на 2019 г. е отличен с награда „Най-добър мъжки глас“ за 2018 г., а вторият му самостоятелен албум излиза през април 2019 г.
Специално за концерта си в Банско, Тони е поканил дългогодишната си партньорка и вокалистка на група „Инкогнито“, невероятната с магнетичен глас Ванеса Хейнс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05