Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Видима“ и нейният Първи национален конкурс-изложба „Създаваме заедно“

Сава Христов
Снимка: Божидар Любенов

Град Севлиево е разположен близо в Югоизточния район на Деветашкото плато – една от най-красивите природни забележителности у нас. В Деветашката пещера са намерени археологически доказателства за най-ранното човешко съществуване – различни оръдия на труда, накити и съдове за храна, датирани от около преди 70 хиляди години. Близо до града е археологическият музей на открито - руините на средновековната крепост „Хоталич“, възникнала през X в.

Иконостасът на църквата „Свети пророк Илия“  е част от националното ни културно наследство. Архитектурно – етнографски комплекс “Дандолови къщи” – от 1870 г. – дава представа за типичните градски къщи и работилници,от онова време. Възрожденска кожарска работилница “Табахана” – постраена е през 1873 г. и е единствената в страната запазена и реставрирана голяма манифактурна работилница за обработка на кожи, която е действаща и до днес.

Галерия „Видима“ е едно от привлекателните места за срещи с изобразителното изкуство, за жителите и гостите на Севлиево. Тя е част от културното пространство на града, наред с градската библиотека, художествената галерия „Асен и  Илия Пейкови“, домът на културата „Мара Белчева“, народното читалище „Развитие-1870“ и прочутата Севлиевска духова музика.

Галерия „Видима“ е създадена в края на 1997 г. И всеки месец, за радост на своята публика, представя творчеството на един автор в областта на изобразителното изкуство.

Един от най-новите и интересни проекти на галерията е изложбата-конкурс, наречена „Създаваме заедно”. Не са малко художниците, които работят успешно с художествена галерия „Видима“, но за много други този конкурс е възможност да се представят за пръв път и да намерят своите почитатели.

През 2010 година част от колекцията на галерия „Видима” – картини, графики, фотографии, пластики, беше разположена АРТ Зоната. В тази нова модерна зала може да се види постоянната експозиция, която е с музеен характер и отразява промените в стила и състоянието на съвременното изкуство у нас.

Нашият гост в предаването днес е г-н Сава Христов, директор на художествена галерия „Видима“. С него разговаряме за изминатия път и за най-новия проект – изложбата-конкурс „Създаваме заедно“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" е големият победител на "Златна роза" 2024

Новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева триумфира с пет награди на 42-рия Фестивал на българското кино "Златна роза". "Триумф" получи голямата награда за най-добър филм заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността. Филмът взе и отличията за сценарий и най-добра женска..

публикувано на 27.09.24 в 10:05

"Тортила флет" по Джон Стайнбек – нов спектакъл на театър "Кредо"

60-ият юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев" започва с премиера на спектакъла "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек на театър "Кредо". Спектакълът разказва "историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно" – история за група скитници и една къща на..

публикувано на 27.09.24 в 08:25

24-часов театрален маратон за втори път в Габрово

На 27 и 28 септември Габрово отново е домакин на 24-часовия театрален маратон, наречен "Театър 24". Първото му издание беше отличенo единодушно от публика и жури за най-доброто културно събитие в Габрово за 2023 година. Организатор на театралния празник е независимата театрална формация "Малка театрална компания" в партньорство с Драматичния..

публикувано на 27.09.24 в 07:55