Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Загадъчните метеорити”: Каменните и железните деца на астероидите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напоследък учените отделят все по-голямо внимание на тези парчета от космически тела, „гостуващи“, без да бъдат канени, от време на време и на нашата планета – така както са го направили преди около 65 милиона години, за да оставят забележителния кратер Чиксолуб на полуостров Юкатан и да доведат до изчезването на динозаврите. Все по-често можем да чуем, прочетем или видим и как метеорити се продават на баснословни цени на търгове редом до забележителни произведения на изкуството или упорито се издирват от научни институти и лаборатории.

Откъде идват мистериозните извънземни пришълци и по какво се различават от други небесни тела, скални земни породи и промишлени продукти, с които могат да бъдат объркани? Защо не само ентусиастите-колекционери, но и учените се надяват да ги срещнат след падането им на земната повърхност? Заплашват ли ни тези деца на космическите астероиди, ако пресекат земната орбита?

Отговорите търсим заедно с астрофизиците доц. Евгени Овчаров, Тихомир Димитров и Владимир Божилов от СУ „Св. Климент Охридски“, както и с председателя на Българското метеоритно общество Георги Пенев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56

Историци и „историци“

Историята в последно време се превърна културно пространство, в което се разгарят всякакви битки – интелектуални, академични, националистически, политически даже. Все едно сме преки свидетели на казаното от Джордж Оруел в „1984“: „Който владее миналото, владее бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“. Сраженията за миналото са сражения за..

публикувано на 24.11.21 в 17:05