Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Магията на шоколада“ или храната на боговете, побрана в книга

БНР Новини
Снимка: Таня Димова

Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада. Сладкото блаженство, което се топи в устата ни, е източник на енергия и щастие. То дори ни прави по-умни. Припомнете си само съветите, които получаваме преди изпит – винаги е по-добре да имате шоколад под ръка.

Употребата на шоколад обаче била осъжда от католическата църква, защото се смятало, че зад действието му се крие някаква магия и съблазън. Именно за магията на шоколада ни разказва в книгата си сладкарката Елица Божинова. Книгата, която Елица създава заедно с кулинарния фотограф Илиян Илиев, има над 100 рецепти под общо 80 заглавие.

Изготвянето й им отнело повече от половин година, но днес книгата вече е носител на награда от най-престижния конкурс за кулинарни книги Gourmand World Cookbook. Всички рецепти и фотографии в нея са създадени в ателието на Елица. Там отидох и аз, за да разбера повече за магията на шоколада. Бях посрещната от сладкарката и управителя на ателието – съпругът на Елица. Между вкусните шоколадови изкушения успях и да задам въпроса си – как се събира в книга магията на шоколада. Чуйте какво ми отговори Елица Божинова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо "изгаряме от срам" и други любопитни въпроси

Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката.  За какво ни е срамът се питаме във..

публикувано на 11.03.25 в 11:31

Проблеми в професионалното образование

Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..

публикувано на 11.03.25 в 08:20
Инж. Емил Митев

Еврика! Успешни българи: инж. Емил Митев

"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..

публикувано на 10.03.25 в 17:05

Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..

публикувано на 10.03.25 в 16:40

Биологическият факултет предлага бъдеще за младите

Само три години след създаването на Софийския университет са сформирани катедрите по ботаника (1891) и зоология (1897). За десет години броят на катедрите се удвоява и те осъществяват обучение на студенти в рамките на Физико-математическия факултет, в специалността Естествена история. През 1944 г. специалността се разделя на две – Биология и..

публикувано на 10.03.25 в 11:15